Mladen Mikijelj

Bivši Klintonov savjetnik: Bajden rizikuje da izgubi izbore od Trampa

0

Američki predsjednik Džozef Bajden rizikuje da izgubi izbore od Donalda Trampa jer je njegova kampanja previše fokusirana na udvaranje ljevičarskoj bazi i zanemaruje birače čija bi podrška mogla da se pokaže odlučujućom, upozorio je bivši savjetnik Bila Klintona, Mark Pen.

U tekstu za „Njujork tajms“, savjetnik bivšeg američkog lidera i njegove supruge, bivše državne sekretarke Hilari Klinton, od 1995. do 2008. godine, naveo je da „Bajden sve radi pogrešno“, kada riječ je o njegovoj kampanji za reizbor.

Prema Penovim rečima, mnogi vjeruju da bi visoka izlaznost trebalo da bude prioritet za svakog kandidata, jer je birača manje. U trenutnom političkom pejzažu SAD, Bajden i republikanski lider Tramp uživaju solidnu podršku od oko 40 odsto stanovništva, sa 20 odsto neodlučnih.

Međutim, u visoko polarizovanom političkom okruženju, tih 20 odsto „ima nesrazmjernu moć zbog svog potencijala da promijeni mišljenje“, objašnjava Pen.

Uprkos tome, kandidati su često ubijeđeni da svoje baze moraju da hrane „onim što žele da čuju“ da bi ih doveli na biračka mesta, navodi se u članku. Iako je to možda tačno u nekim slučajevima, malo je vjerovatno da će demokratska baza sjedjeti skrštenih ruku pri pomisli na pobjedu Trampa u novembru, napisao je Pen.

Istovremeno, birači u neodlučnim državama, koji su zabrinuti zbog migranata, inflacije „vjerovatno će vratiti gospodina Trampa na funkciju ako ne budu otupljeni“, kaže bivši savjetnik demokrata.

„Ako Bajden želi da služi još četiri godine, mora da prestane da ga vuku ulijevo i da zacrta drugačiji kurs bliže centru koji apeluje na one glasače koji se zalažu za dvopartijske kompromise o našim suštinskim pitanjima, fiskalnoj disciplini i snažnoj Americi“, dodao je on.

Pen vjeruje da bi se većina od 101.000 „neopredijeljenih“ birača koji su odbili da podrže Bajdena zbog njegove politike o ratu između Izraela i Hamasa na kraju vratila u krilo demokrata „jer nemaju gdje da odu“.

Istovremeno, Bajden bi potencijalno mogao da dobije podršku stotina hiljada umerenih republikanaca koji su glasali za bivšu ambasadorku u UN Niki Hejli umesto Trampa na predizborima GOP.

Prema prošlomesečnoj anketi „Volstrit džornala“, Tramp je zadržao prednost nad Bajdenom u šest od sedam neodlučnih država. U međuvremenu, nedavna anketa „Fajnenšel tajmsa“ pokazala je da su izgledi za reizbor Bajdena ugroženi zabrinutošću zbog inflacije, pri čemu 58 odsto ispitanika ne odobrava njegovo rukovanje ekonomijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.