Bijela kuća ipak nije dozvolila Ukrajini upotrebu ATACMS ili udare dugog dometa

0

Direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Majkl Karpenter objasnio je da se odobrenje predsjednika Džozefa Bajdena da Kijev koristi američko oružje za napad na Rusiju ne odnosi na ATACMS ili udare dugog dometa. Turska podržava nastavak pomoći Ukrajini, ali ne želi da NATO učestvuje u tom ratu.

Dozvola predsjednika Bajdena Ukrajini da koristi američko oružje za ciljeve na teritoriji Rusije već je stupila na snagu, izjavio je Majkl Karpenter.

Predstavnik Bijele kuće je pojasnio da se ovlašćenje odnosi na mogućnost „izvođenja prekograničnih protivudara“ i ne odnosi se na ATACMS ili udare dugog dometa.

Međutim, potencijalni napadi nisu samo u odbrani Harkovske oblasti, već i, kako je rekao, i iz Sumske oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je upotreba bilo kakvog zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju samo pitanje vremena.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da će Ukrajina i njeni saveznici dobiti „razarajući odgovor“.

I Njemačka je dozvolila Kijevu upotrebu svog oružja za udar na položaje Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije u oblasti Harkov.

Litvanija smatra da Ukrajini treba dati dozvolu da napadne ruske vojne ciljeve u Belorusiji, ako je potrebno da bi je zaštitila.

Iz Danske poručuju da borbeni avioni F-16, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro kreću za Ukrajinu.

Turska se protivi učešću NATO-a u ratu u Ukrajini, jer bi to moglo dovesti do regionalnog širenja sukoba i još većih kriza.

„Podržavamo nastavak pomoći Ukrajini i sposobnost Ukrajine da pruži odvraćanje, ali ne želimo da NATO učestvuje u ovom ratu“, poručio je šef diplomatije Hakan Fidan.

 

(RTS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.