Sjutra izbori u 89 gradova i opština, ponovo se bira i beogradska vlast

0

U Srbiji se sjutra (2. juna) održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

Građani Beograda biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.112, a glasaće se na 1.265 biračkih mjesta.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u „Vodiču za birače“, da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je „Aleksandar Vučić – Beograd sutra„, druga je „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek„, treća „Ćale, ovo je za tebe„, četvrta „Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – dr Dejan Žujović„, peta „1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik„, šesta „Biramo Beograd – Dobrica Veselinoć – Miloš Pavlović„, a sedma „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović„.

Broj osam nosi „Narodna lista – Ključ za pobedu„, pod devet je „Beograd – naš grad„, deseta je „Unija Roma Srbije – Za Beograd„, broj 11 „Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić„, 12. je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni„, 13. „Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu“ i broj 14 nosi „Mi – Glas iz naroda„.

Za vlast u Novom Sadu takođe se bori 14 izbornih lista, u Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, u Valjevu šest, a u Čačku sedam.

Glasačka mjesta otvaraju se u 7.00 a zatvaraju u 20.00 časova.

 

(Beta.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.