Bez dogovora: Ursula fon der Lajen nije dobila podršku za drugi mandat

0

Lideri EU sinoć nisu podržali Ursulu fon der Lajen za još jedan mandat predsjednice Evropske komisije, uprkos uvjeravanjima francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca da se približavaju dogovoru, prenose mediji.

„Večeras nema dogovora“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel novinarima kasnsinoć nakon večere lidera.

Jedan evropski diplomata rekao je za „Politiko“ da su se pregovarači dogovorili oko tri imena, ali da će se pregovori ipak nastaviti kasnije.

Nakon evropskih izbora, rani konsenzus je postignut da Nemica Fon der Lajen dobije drugi mandat kao predsednica Evropske komisije. Portugalac Antonijo Kosta je viđen kao predsjednik Evropskog savjeta, Maltežanka Roberta Mecola kao šefica Evropskog parlamenta i Estonka Kaja Kalas kao šefice spoljne politike bloka.

Očekivanja su bila velika pošto se 27 šefova država i vlada sastalo u Briselu na večeri, u nadi da će podijeliti četiri najviša mjesta u bloku između sadašnje koalicije Evropske narodne partije desnog centra, socijalista i liberala.

Nakon što je Makronovu stranku porazila krajnja desnica na izborima, njegova odluka da raspusti francuski parlament i raspiše vanredne izbore je naizgled ubrzala diskusije o najvišim poslovima. Obično pregovori traju sedmicama.

Poslednjih sedmica, evropski lideri su takođe naglasili potrebu za kontinuitetom s obzirom na sukob u Ukrajini i potencijalni povratak bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Ali, nade u brz dogovor nestale su sinoć pošto je Evropska narodna partija (EPP), pobjednik izbora za Evropski parlament, zatražila više ustupaka i više svojih ljudi na najvišim pozicijama. Očekivano, EPP je željela da ponovo imenuje Fon der Lajen i Metsolu, koje pripadaju njihovoj političkoj porodici. Pored toga, EPP je predložila socijalistima da se mandat predsjednika Evropskog saveta podeli na dva dijela od po 2,5 godine – i da EPP dobije jedan od njih.

Ovo je zauzvrat iznerviralo Socijaliste i demokrate (SiD), koji su se nadali da će dobiti posao za Kostu.

Drugi razlog zbog kojeg su pregovori propali je taj što italijanska premijerka Đorđa Meloni nije bila zadovoljna kako se veče odvijalo, reklo je nekoliko EU diplomata. Melonijeva, koja je bila jedan od retkih lidera koji je sa evropskih izbora izašla kao pobjednik, bila je nezadovoljna pokušajima drugih lidera EU da je isključe iz pregovora.

Lideri EU će se sada ponovo sastati u Briselu od 27. do 28. juna, u nadi da će postići dogovor o liderima bloka prije glasanja u Evropskom parlamentu o sljedećem predsjedniku Komisije koje je planirano za sredinu jula.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.