Berlin blokira nove EU sankcije Rusiji?

0

Njemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mjera, a odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, prenosi agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli „sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani“.

„U poslednje vrijeme stvara se osećaj da je Njemačka postala nova Mađarska“, citira agencija sagovornika, koji se osvrnuo na brojne slučajeve kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podsjeća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donijetih restriktivnih mera, između ostalog i u slučaju nabavki zapadnih komponenti od strane ruske odbrambene industrije.

Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da brodovima koji nose tečni gas u treće zemlje zabrani korišćenje evropskih luka.

Njemačka je prije svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahtijeva da se predložena nova mjera za pozivanje na odgovornost stranih filijala zbog kršenja restriktivnih mjera u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu.

U Njemačkoj strahuju da bi, u suprotnom, štetu pretrpjele njemačke kompanije, piše agencija. Njemačke vlasti takođe smatraju da su neke mjere pretjerane i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.