Bajdenov sin traži odlaganje suđenja koje bi trebalo da počne u junu

0

Advokati Hantera Bajdena, sina američkog predsjednika Džozefa Bajdena, danas će tražiti od sudije da za septembar odloži početak suđenja, koje bi trebalo da počne 20. juna, po optužnici za utaju više od 1,4 miliona dolara poreza.

Bajdenu junioru je suđenje zakazano i u Delaveru za 3. jun, zbog optužbi da je 2018. godine lagao u prijavi za kupovinu vatrenog oružja. On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužnici koju je podigao specijalni advokat Ministarstva pravde Dejvid Vajs i tvrdi da su obje politički motivisane.

Advokati Hantera Bajdena kažu da se ne mogu adekvatno pripremiti za oba suđenja u isto vrijeme i tražili su odlaganje, ali i odbacivanje optužnica. Tročlano vijeće Devetog okružnog apelacionog suda SAD prošle nedjelje je odbilo predlog odbrane.

U optužnici se navodi da Hanter Bajden nije platio više od 1,4 miliona dolara poreza, tokom četiri godine dok je živio „ekstravagantnim načinom života“ i dok se navodno borio protiv zavisnosti od narkotika.

U slučaju iz Delavera, tužioci navode da je Bajden lagao o upotrebi droge u oktobru 2018. godine, na obrascu za kupovinu vatrenog oružja. On je u tom periodu priznao zavisnost od kreka i kokaina, ali njegovi advokati su rekli da nije prekršio zakon.

Dugogodišnja savezna istraga o predsjednikovom sinu izgledala je kao da će se završiti sporazumom o priznanju krivice prošle godine, ali do toga nije došlo.

Prema dogovoru, on bi dobio dvije godine zatvora, uslovno kada bi se izjasnio krivim za optužbe o utaji poreza. Takođe bi u tom slučaju izbjegao krivično gonjenje po optužbi za oružje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.