Bajden produžio vanredno stanje u regionu za još godinu: I dalje smo prijetnja po američku nacionalnu bezbjednost

0

Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan, ocjenjujući da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

„Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, se nastavljaju i predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”, navodi se u odluci.

Iz tog razloga, vanredna situacija za Zapadni Balkan trebalo bi da ostane na snazi nakon 26. juna 2024. godine, navodi se u saopštenju koje je potpisao američki predsjednik.

Prva izvršna uredba doneta je 26. juna 2001. godine.

U obrazloženju je navedeno da su primenjene odrednice Zakona o međunarodnim ekonomskim vanrednim ovlašćenjima u kojoj su navedene “neobične i izuzetne prijetnje po bezbjednost zemlje i spoljnu politiku SAD”.

Navodi se da se ove mjere odnose na Severnu Makedoniju, sprječavanje implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije 1244 SB UN.

Predsjednik SAD je naknadno izmijenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi se preduzeli dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Sjevernu Makedoniju.

Takođe, 8. juna 2021. godine donijeta je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou. Kako je navedeno, situacija na teritoriji bivše SFRJ i Albanije tokom protekle dvije decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država, navodi se na sajtu Bijele kuće.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.