Mladen Mikijelj

Amerika se svađa oko definicije antisemitizma

0

Sloboda govora je posebno sveta za republikance, ali povodom propalestinskih studentskih protesta, oni sada žele zakonom da uvedu sankcije za antisemitske izjave. Ne samo ljevičarske Demokrate, već i desničarski političari su zgranuti.

Židovske organizacije već godinama pozivaju američki Kongres da pojača borbu protiv antisemitizma na univerzitetima. Predlog takvog zakona 2016 nije prošao u Predstavničkom Domu pod kontrolom Republikanaca. Obzirom na talas propalestinskih studentskih protesta, donji dom američkog parlamenta nedavno je usvojio „Antisemitism Awareness Act“ sa 320 glasova za i 91 protiv. Protiv je glasalo 70 Demokrata i 21 Republikanac.

Ako i Senat, koji kontrolišu Demokrate, usvoji zakon, granice antisemitizma bi se po prvi put utvrdile u američkom saveznom zakonu. Konkretno, “Awareness Act“ zahtjeva od Ministarstva prosvjete da se pridržava „radne definicije“ Međunarodne Alianse za sjećanje na Holokaust (IHRA) kada istražuje antisemitske incidente i diskriminaciju. Ove definicije takođe koriste i prihvataju mnoge zemlje u Evropi, uključujući i Švajcarsku. Ako neki univerzitet ne preduzme dovoljno snažne mjere protiv antisemitizma, Ministarstvo prosvjete bi mu moglo uskratiti savezno finansiranje.

“Zakon ide predaleko”

Međutim, kako pokazuju rezultati glasanja, predlog zakona prije svega cijepa Demokrate. Otprilike svaki treći njihov kongresmen glasao je protiv zakona. Ova podjela je vjerovatno jedan od razloga zašto je republikanski predsjednik Kongresa Majk Džonskon (Mike Johnson) upravo sada stavio projekat zakona na glasanje. On i drugi lideri konzervativaca vide propalestinske studentske proteste kao duboko antisemitski pokret. Prošle nedelje Džonson je posjetio Univerzitetu Kolumbia u Njujorku kako bi se sastao sa židovskim studentima i stekao uvid u proteste.

Nakon toga je na konferenciji za novinare rekao:

„Antižidovska mržnja je na ovom univezitetu užasna.” Pristalice islamističkog Hamasa preuzele su punu kontrolu nad njim.

Iz ove vizure, svaki Demokrata koji simpatizira sa protestnim pokretom je antisemita. Međutim, ljevičarske Demokrate odbacuju ovu optužbu. U njihovim očima, nije antisemitizam već anticionizam pokretačka snaga iza propalestinskih demonstracija i ističu da na protestima učestvuje i mnogo lijevih Židova.

Prije četiri godine, “Pew Research Center” je sproveo istraživanje među američkim Židovima. Prema rezultatima, jasna većina ima emotivnu vezu sa Izraelom i zabrinuta je za tu zemlju. Ali manjina od 41% izjavila je da nema emotivnu vezu sa Izraelom, a 16% da ih za

Izrael uopšte nije briga. Ove proporcije su još veće među mlađim generacijama.

(KENA BETANCUR / AFP)

Demokratski političari i i ljevičarski tzv. aktivisti za građanska prava strahuju da bi “Awareness Act” mogao da zabrani i svaku legitimnu kritiku Izraela pozivanjem na antisemitizam. Oni ističu da postojeći propisi već nude dovoljnu zaštitu od antisemitske diskriminacije.

„Zakon ide predaleko“, rekao je kongresmen Demokrata Džeri Nadler.

Definicija IHRA kaže da „kritika Izraela kao i bilo koje druge zemlje” nije antisemitska. Međutim, spisak antisemitskih primjera navodi da se pravo židovskog naroda na samoopredjeljenje ne smije poreći definisanjem Države Izrael kao „rasističkog poduhvata”.

Za pristalice propalestinskog lijevog studentskog pokreta, Izrael nije država kao svaka druga. Oni ga vide kao kolonijalistički projekat sa ciljem protjerivanja i ugnjetavanja autohtonog palestinskog stanovništva. Oni optužuju Izrael za rasističku ideologiju koja Palestince definiše inferiornim i insistiraju na pravu protjeranih Palestinaca da se vrate na svoju zemlju, po slovu međunarodnog prava, i radije bi vidjeli rješenje sa jednom državom nego sa dve države. Oni žele da dva naroda koegzistiraju mirno i pod jednakim uslovima.

(Bryan R. Smith / AFP)

U zavisnosti od političkog pozicioniranja, studentski protesti bi se svakako mogli kvalifikovati kao antisemitski na osnovu definicije IHRA, čak i ako pokret sebe vidi isključivo kao anticionistički i kao borca za palestinsko pravo na samoopredjeljenje.

Desni Republikanci se plaše za Bibliju

Jeste da je ljevičarski otpor novom zakonu veliki, ali kritikuje ga i desno krilo Republikanaca. Antisemitizam je loš ali ona neće glasati za zakon, napisala je hrišćanska nacionalistkinja Merdžori Tejlor Grin na mreži „X“. A desno-konzervativni influenser Čarli Kirk joj je asistirao objavom:

„Da li je ovo naš Predstavnički Dom upravo proglasio veliki deo Biblije za ilegalni tekst ?“

Grin je u četvrtak dodatno zapaprila još jednim argumentom: milijarder DžoSoroš je lijevi Židov i finansira radikalnu ljevicu, uključujući „pro-Hamasove proteste“ na američkim univerzitetima. Zbog novog zakona studenti, koji kritikuju ultra-ljevičara Soroša, ubuduće bi mogli da budu osuđeni za antisemitizam.

Kongresmeni Demokrata su nakon toga optužili Republikance da oni u svojim redovima imaju problem sa antisemitizmom.

„Kako se uopšte usuđuje stranka Donalda Trampa i Merdžori Tejlor Grin da nam drži predavanja o antisemitizmu ?“, pitala je kongresmenka (ljevičarka) Tereza Leger Fernandez, koja je takođe glasala protiv zakona. Ona je podsjetila na miting desničarskih ekstremista u Šarlotsvilu 2017, gdje su učesnici skandirali „Židovni nas neće zamijeniti !” nakon čega je do nasilnih sukoba sa lijevim kontrademonstrantima.

Ne osuđujući jasno desničarske ekstremiste, Tramp je tada prokomentarisao da na obe strane ima veoma pristojnih ljudi.

Senat bi trebalo da usvoji novi zakon o antisemitizmu ove nedjelje. Ali postoji otpor u obe partije, rekao je u četvrtak lider demokratske većine Čak Šumer.

„Tražimo najbolji put da ovaj problem riješimo”, izjavio je on.

 

(Nzz.ch/Autor: Christian Weisflog / Prevod: Mirko Vuletić)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.