Američki kongresmeni se sreli sa Dalaj Lamom u Indiji

0

Delegacija američkog Kongresa, koju čine demokrate i republikanci, sastala se sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom u njegovoj rezidenciji u gradu Dharamasali na sjeveru Indije izazvavši oštre reakcije iz Kine koja smatra da je on „opasni separatista“.

Delegacija koju predvodi republikanski kongresmen Majkl Makol i bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, stigla je u utorak u Dharamasalu, gdje je sjedište Dalaj Lame otkako je pobjegao iz Tibeta nakon neuspjele pobune protiv kineskih vlasti 1959.

Nakon današnjeg sastanka sa tibetanskim duhovnim vođom i sa zvaničnicima tibetanske vlade u egzilu, koja želi veću autonomiju za Tibet, kongresmeni su se obratili masi ljudi koji su se okupili u manastiru ispred Dalaj Lamine rezidencije, mašući američkim i tibetanskim zastavama.

Oni su rekli okupljenima da je glavni razlog njihove posjete da se predstavi zakon koji je Kongres SAD usvojio prošle nedjelje, i koji ima za cilj da podstakne dijalog između Dalaj Lame i kineskih zvaničnika u nadi da će se naći mirno rješenje između Tibeta i Pekinga. Predlog zakona bi trebalo da bude poslat u Bijelu kuću da bi ga potpisao predsjednik Džo Bajden.

Peking ne priznaje tibetansku vladu u egzilu i nije vodio nikakav dijalog sa predstavnicima Dalaj Lame još od 2010.

Sa druge strane, posjeta je dočekana uz oštru osudu Kine, portparol Ministrsatva spoljnih poslova Lin Đijan pozvao je u utorak Vašington da ne podržava nezavisnost Tibeta i rekao da Bajden „ne smije da potpiše nacrt tog zakona“, protnom će Kina preduzeti „odlučne mjere“, ne objašnjavajući šta bi to tačno moglo biti.

Peking je više puta tražio od SAD da se ne miješaju u tibetanska pitanja i tvrdio je da je narod Tibeta uživao društvenu stabilnost i ekonomski rast pod njegovom vlašću.

Dalaj Lama negira da je separatista i kaže da se samo zalaže za suštinsku autonomiju i zaštitu domaće budističke kulture Tibeta.

On se više puta sastajao sa najvišim američkim zvaničnicima, uključujući i amerpričke predsjednike od Džimija Kartera do Baraka Obame, uz izuzetak Donalda Trampa, dok tek treba sastane sa Bajdenom.

Očekuje se da će Dalaj Lama u četvrtak otputovati u SAD radi liječenja koljena, ali nije jasno da li će se tamo sastati sa državnim zvaničnicima.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.