Mladen Mikijelj

Ambasadori EU podržali viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

0

Ambasadori država članica EU podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, objavio je Savet EU.

Odbor stalnih predstavnika, inače glavno pripremno tijelo Savjeta EU, saglasio se sa predlogom EP i Saveta EU o izmjenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

To se navodi u pismu koje je predsedavajući Odbora, Vilem van de Vorde uputio predsedavajućem Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Huanu Fernandu Lopesu Agilaru.

U pismu se dodaje da ukoliko EP usvoji svoj stav u prvom čitanju, Savet će odobriti stav EP i ovi akti će biti usvojeni u formulaciji koja odgovara stavu EP.

Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da cio region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primjena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša i dodao da sledi da EP potvrdi ovu odluku do kraja aprila na plenarnoj sjednici EP u Strazburu.

Posljednja plenarna sjednica EP trebalo bi da bude održana od 22. do 25. aprila u Strazburu, a potom bi o ovoj odluci trebalo da glasaju ministri u Savetu EU.

Srbi sa KiM koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova i Metohije ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani sa KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.