Abazović: Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan tajno, neko je htio da izazove sukobe tog dana, srećan sam što nije

4

Premijer Dritan Abazović kazao je na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade da su svi prioriteti iz ekspozea završeni ili su pri kraju.

“Svi prioriteti su realizovani ili su pri samom kraju za 100 dana. Politički prioriteti u 100 dana su realizovali. Sada ćemo da se okrenemo evropskom putu”, kazao je Abazović.

Odgovorio je i na prozivke da je evropski put Crne Gore zapostavljen.

“Od kad postoji državni protokol, niko nikad u 100 dana nije imao više aktivnosti”, istakao je Abazović.

Prema njegovim riječima, svako ko želi destablizaciju Crne Gore ne želi da ona uđe u EU.

“Neka se sami identifikuju, ne mogu da se sakriju iza priče o evropeizmu. Vlada ne blokira evropski put, ne skreće fokus”, poručuje Abazović.

Podsjeća da je Vlada juče potpisala ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Siguran sam da niko neće biti spreman da se vrati unazad i da ga ponovo aktivira. To bi bilo na štetu Crne Gore”, istakao je Abazović.

Temeljni ugovor bio uslov da dođemo do 54 poslanika

“Da kažem nešto i o Sudskom savjetu, Ustavnom sudu i VDT-u. Da je bilo do Vlade sva ta tri pitanja bi bila riješena. Vrlo jednostavno. Algoritam je postojao za sva tri. Neki političari nijesu htjeli da prihvate. Da bismo došli do cifre od 54 ili više, morali smo da zatvorimo i neka druga pitanja poput Temeljnog ugovora, sada više nema nikakve restrikcije. Algoritam postoji, ali Vlada ne može da preuzme ulogu Skupštine”, naveo je Abazović.

Kazao je da je isto pitanje moglo da bude i u slučaju Sudskog savjeta, Ustavnog suda.

“Ako neko želi da adresira zašto se to nije desilo neka ne gleda u Vladu, neka nego u svoju političku partiju”, poručio je Abazović.

Spreman je kaže da taj odnos se reguliše i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Spreman smo da regulišemo i taj drugi odnos ukoliko želi CPC. Ne postoji nikakva restrikacija sa naše strane da kada dogovorimo krenemo i to pitanje zajednički da riješimo”, naveo je premijer.

Nabrojao je i šta je Vlada uradila u borbi protiv korupcije, evropskih integracija, novih investicija…

“Imamo tektonske borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zadovoljan sam što sam jedan od rijetkih premijera koji je posjetio Europol. Srećan sam što vodim državu koja se obračunava sa mnogim organizovanim kriminalnim strukturama u Crnoj Gori uprkos svim problemima koje imamo. Snaga kriminalnih grupa je manja nego godinama unazad”, naveo je Abazović, dodajući da je Vlada stvorila ambijent da tužilaštvo profunkcioniše, da se “ventilira” i isporuči rezultate koje su evropski partneri očekivali.

Programi ekonomskih reformi, istakao je premijer, nastavljeni su bez ikakvih restrikcija.

“Svaki građanin može da bude svjedok da je sve manipulacija da će se ući u neku sječu primanja”, istakao je Abazovi, dodajući da su povećane penzije, plate policiji, data jednokratna pomoć za preko 100 hiljada penzionera, dječiji dodaci, socijalna davanja…

Govoreći o turističkoj sezoni, Abazović je kazao da je Crna Gora nedostatak gostiju iz Ukrajine i Rusije kompenzovala gostima iz Egipta, Saudijske Arabije i Izraela, te da turistička sezona ide u dobrom pravcu, te da nijesmo daleko od rekordne 2019. godine.

Takođe je kazao i da je cilj da se proces digitalizacije javne uprave završi do 1.januar 2024.godine.

Prema premijerovim riječima, zaposlenost cvjeta.

“Od formiranja Vlade do kraja jula zaposleno je 23.000 ljudi”, istakao je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je prethodna Vlada stvarala lažnu sliku o javnim finansijama.

“Ne samo zbog Fonda zdravstva kojem nedostaje 60 miliona eura, Fonda PIO kojem nedostaje 25 miliona eura, nama je ostavljena dubioza od 170 miliona eura u državnoj kasi. To što je neko saopštio da će faliti i ovo i ono pokazalo se kao laž. Vidjeli ste i sami da je obezbijeđeno sve ono što je naša obaveza-plate, penzije, socijalna davanja. Sve što nam je ostavljeno u naslježe mi ćemo da završimo”, kazao je Damjanović.

Temeljni ugovor nije potpisan tajno

Na pitanje zašto je ugovor sa SPC potpisan na tajan način, Abazović je kazao da to nije tačno.

“Temeljni ugovor nije potpisan tajno. Potpisan je ispred 30 ljudi. Nijesu pozvani mediji, bili su obaviješteni kada je ta procedura završena. O Temeljnom ugovoru se priča posljednjih 10 godina, a poslednjih dana intenzivno”, kazao je Abazović.

Kazao je da nije tačno da je rekao da je dezinormacija da 3.avgust datum potpisivanja.

“Ja 31.jula nijesam imao informaciju kada će biti potpisan. Mislio sam da će to biti 6. avgusta ili 14. uoči dolaska patrijaha u Herceg Novi. To što je neko htio sukobe taj dan, da baci sjenku na svečan dan pa im planovi poremećeni, ja sam zadovoljan i srećan”, naveo je Abazović.

Podjećamo, predsjednica Skupštine Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi.

Inicijativu za izglasacanje nepovjerenja Vladi podnijeli su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske i Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, nakon što je potpisan Temeljni ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Temeljni ugovor su u srijedu, bez najave i prisustva medija, potpisali Abazović i patrijarh SPC Porfirije.

4 Comments
 1. Karlos komentariše

  E Abazi Abazi,glup je narod jel znas?,znas znas to Ti,pazi sad,prvo si isao u Vatikan,pa si onda isao malo do Amerike,i jedna i druga strana je za dogovor sta dalje da radis,cinis,da i potpises jos 100 temeljnih ugovora nikad neces biti Prijatelj PRAVOSLAVACA

 2. Goran komentariše

  jokas kljucan igrac dfa ova vlada mora pasti odma dabi sebi dobili sansu na izborima da glasaju slobodno I kako zele

 3. divnok komentariše

  eh baš je završeno ovo pitanje a čiste se a. puške i prijeti rođacima. svaka čast

 4. Sokrat komentariše

  Daj ti objasni postavljanje DPS i BS mafije juče po dubini to je bitno a TU je civilizaciska stvar koju poštuje svak normalan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.