Abazović Stankoviću: Živimo u pravnim ruševinama, Milivoje Katnić ne treba da bude iznad svih

4

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je danas da se odustalo od zakona o tužilštvu za organizovani krimiminal, te da se našao politički konsenzus i dogovor.

“Time smo napravili značajan iskorak da dobijemo ovo rješenje koje je u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije koja nije imala ništa protiv rekompozicije Tužilačkog savjeta. Do sada smo imali ekstreman politički uticaj na tužilaštvo u prethodnom periodu. Kad je riječ o mandatu, mi imamo i sada rješenje da je logično da prestaje mandat u skladu sa tim propisima”, istakao je Abazović na debati o Zakonu o tužilaštvu..

On je dodao da predloženi Nacrt zakona o tužilaštvu nije veliki, te da se mijenja svega desetak članova.

“Ideja ovog rješenja nije uperena ni protiv koga. Ako neko budućnost Crne Gore i njenih integracionih pocesa veže za sebe, pravi veliku grešku. Mislim da smo došli do početne solucije i da ćemo na kraju dobiti najbolje rješenje. Ova rasprava je početak procesa, a ne kraj koji treba da Crnoj Gori pomogne u integracionim procesima”, rekao je Abazović.

On je najavio još jedan okrugli sto do kraja sedmice.

Očekuje da će Evropskoj komisiji (EK) moći da predstave bolje rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala prije izvještaja o napretku.

Kazao je i da će otvoriti debatu i sa opozicijom o ovom predlogu.

“Niti ovo niti bilo koje drugo rješenje nije sveti spis, generacije poslije nas će ga mijenjati. Ne treba od ovoga praviti apokalipsu jer postoje neki koji ne žele da se stvari pokrenu sa mrtve tačke”, kazao je Abazović.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković poručio je da se nastavilo kontinuirano ignorisanje tuzilačke organizacije u postupku izmjena zakona.

“Poziv i za ovu debatu dobili smo u petak poslije radnog vremena i odazvao sam se zbog lične i profesionalne kurtoazije, iako smatram da ove izmjene nijesu u korist tužilačke organizacije i nacionalnih interesa Crne Gore. Ovakva rješenja nijesu za nas prihvatljiva i pod političkim su uticajem i značiće stradanje prava i pravne države”, ocijenio je Stanković.

Dodao je da se u članu 7 koji govori o prestanku funkcije rukovodioca tužilaštva, nije rješenje isto u odnosu na druge državne tužioce.

“Znači radi se o diskriminatornom odnosu prema rukovodiocima i uperen je protiv SDT Milivoja Katnića. Ovdje se stečeno pravo pretvara u obavezu i diskriminacija je prema rukovodiocima državnih tužilaštava”, smatra Stanković.

Istakao je da je član koji definiše v.d VDT je direktno suprotan Ustavu jer je predviđeno da v.d. može biti lice koje uopšte nije državni tužilac.

“Sa ovakvom odlukom bi tu moglo biti lice iz preduzeća, korporacija… Tačno je da je VK rekla da broj uglednih pravnika može biti jednak broju tužilaca u Tužilačkom savjetu ali su to razradili da ne bi trebalo prekidati mandat tuzilaca. Stav VK nije ovdje ispoštovan i radi se o prostoj a ne kvalifikovanoj većini pa će Skupština birati pet uglednih pravnika, jedan je predstavnik Vlade i smatramo da bi bio dominantan uticaj politike u TS.”

Stanković smatra da se time što članove TS proglašava predsjednik Skupštine zadire u prava predsjednika države.

Takođe, predlaže se da u TS ne može biti bivših tužilaca.

“Smatram da je to diskriminacija što je suprotno članu 8 Ustava. Imamo rješenje u pogledu nadležnosti radnih tijela Skupštine prema VDT i glavnog specijalnog tužioca (GST). Treba da postoji rješenje da podnose izvještaje, ali tu ima četiri, pet tijela koji svaki dan zovu VDT i GST. U parlamentu često očekuju da mi podnosimo izvještaje tako da prepričavamo predmete što bi moglo ugroziti postupak”, kazao je Stanković.

U dijelu disciplinskog postupka smatra da bi trebalo precizirati šta je to “znatna šteta ugledu države” kako bi se spriječile zloupotrebe.

“Ako smo svi za evropske integracije, nadam se da nećete dozvoliti takav luksuz da Crna Gora ne postane član evropske porodice. Ovaj član 7 koji se odnosi na sticanje penzije je ad hominem pristup prema GST Milivoju Katniću”. kazao je Stanković.

Abazović je odgovorio da živimo u pravnim ruševinama.

“Ako neko želi da kaže da ovim rješenjem rušimo pravo ja to ne mogu da prihvatim. Dozvolite da kada je riječ o članu 7, da neko ne misli kao Vi, da Milivoje Katnić treba da bude iznad svih”. kazao je Abazović.

Objasnio je i da ako neko može da bude izabran za VDT u punom mandatu, a nije iz tužilačke organizacije, valjda može i v.d. oko uloge Skupštine, tu piše samo proglašava.

“To je tehnikalija. Oko uticaja politike mislim da da je nije bilo do sad, ne bismo došli u situaciju da mijenjamo zakon i da se bolje koristio zakon ne bismo danas imali ovaj okrugli sto”, rekao je Abazović.

Stanković je rekao da je rješenjem derogiran Zakon o Penzijsko invalidskom osiguranju (PIO).

“Treba formulisati starosnu granicu”, rekao je Stanković.

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Milivoje će da ide i ti. Neće ljude držati po fiokama, sam je to rekao. Da ucjenjuje ili reketira ne znamo. I ti, snaha ti je Šarić, čitavi Balkan je zakukao od njih. RUŠI VLADU. NIJE OVO KOLUMBIJA.

 2. alf komentariše

  Abazovici ,Becicu i Krivokapicu treba jednog dana suditi zbog stavljanja interesa Venecijanske inkvizicije ispred interesa Crne gore.Ovo je vele izdaja i nista drugo.

  5
  1
 3. Veselin komentariše

  Ova fukara koja je uzimala mito, sa sinom koji reketira biznismene, jos ima obraza da se pojavi u javnost i da on nesto sere o zakonima. On je prvi pljunuo na zakone i ustav sto puta. Dugačak je spisak nedjela koja je ova drtina odradila. Nadam se da ce zavrsiti u Spuzu.

 4. branislav komentariše

  Stankoviću ti si bio VDT za vreme procesa DRŽAVNI UDAR i netrepnu.Takvu bruku si dozvolio i sad ptičaš o kršenju zakona i ustava pi..pi..pi.Izgleda mi da ti je reket bio omiljen i svoju imovinu bi morao dokazivati pred sudovima ako ima prava i pravde.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.