Abas: Potrebno je da se stane na kraj izraelskim zločinima počinjenim nad Palestincima na Zapadnoj obali

0

Obraćajući se na „Konferenciji za hitan humanitarni odgovor u Gazi“ održanoj u Jordanu, predsjednik Palestine Mahmud Abas pozvao je prijatelje i braću da podrže programe humanitarne pomoći predstavljene na konferenciji kako bi se pružila pomoć palestinskom narodu pogođenom katastrofom.

„Došlo je vrijeme da se stane na kraj genocidu počinjenom nad palestinskim narodom u Gazi. Potrebno je da se stane na kraj izraelskim zločinima počinjenim nad Palestincima na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, od strane nasilne okupacije i terorističkih kolonijalista“, izjavio je Abas.

Predsjednik je pozvao Savjet bezbjednosti UN-a i sve strane međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Izrael da otvori sve kopnene prelaze sa pojasom Gaze i da predaju kontrolu novoj palestinskoj vladi.

„Palestinska vlada je predstavila svoju agendu za pružanje pomoći i obnovu osnovnih usluga, naglašavajući spremnost vlade da preuzme odgovornost u Pojasu Gaze, uključujući i granične prelaze Gaze“, rekao je Abas.

On je naglasio neophodnost nastavka napora za postizanje trenutnog i trajnog prekida vatre i povlačenja svih izraelskih snaga iz cijelog pojasa Gaze, kako bi se otvorio put za okončanje, kako je naveo, „izraelske vojne okupacije i za nezavisnost Države Palestine“.

Abbas je ponovio da političko rješenje zasnovano na međunarodnom pravu i rezolucijama zahtijeva da Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i priznanje palestinske državnosti od još zemalja.

Na marginama konferencije Abas je imao nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, uključujući sa kraljem Jordana, predsjednicima Egipta i Indonezije, premijerima Španije i Slovenije i predsjednikom Evropskog savjeta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.