Odalović: Zapadne službe bile su podrška OVK-u, zato su „nestali“ dokazi zločina na Kosovu

0

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao da materijalni dokazi o zločinima na KiM nesumnjivo postoje i posle 20 godina, samo je pitanje da li neko želi da oni budu i dostupni.

– Tužilaštvo se bar pet ili šest godina bavilo time, a i Haški tribunal je u ranijoj fazi prikupio dokaze. Međutim problem je u tome što su neke službe, prvenstveno američke, britanske, francuske i nemačke, bile involvirane u sve ono što se dešavalo na prostoru KiM i da su bile podrška takozvanoj OVK – rekao je Odalović u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

– Ja uopšte nemam dilemu da informacije ne postoje, informacije postoje samo je pitanje koliko je ko spreman da ih stavi u funkciju ovoga zbog čega postoji Specijalizovano tužilaštvo i Sud – kazao je Odalović.

Na pitanje zbog čega nije dostupna dokumentacija međunarodnih snaga, Odalović kaže da su oni prvo insistirali da nemaju ništa i da su kontingenti prebacili sve u svoje baze ali su vremenom počela da se pojavljuju dokumenta iz nekih jedinica Kfora koja pokazuju da su vojnici na terenu pravili izveštaje.

– Nisu imali ni jedan motiv da se bave time, srpske žrtve nisu bile u fokusu nikoga sem nas i onih koji su nas podržavali, ali oni koji su bili protagonisti svih tih dešavanja, oni to jednostavno nisu želeli da prihvate jer to znači i da prihvataju odgovornost zato što su omogućili da takozvana OVK nesmetano radi to što je radila. Jednostavno nigde nismo naišli na slučaj da su oni njih sprečili da počine neki zločin – rekao je Odalović i podsetio da je posle Kumanovskog sporazuma na KiM došlo 50.000 dobro pripremljenih i obučenih vojnika.

Naglašava da je važno da se zna da niko neće ukinuti Specijalizovano tužilaštvo, ni Sud i da će se pred sudom pojaviti oni koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima i ostalim nealbancima ali i Albancima.

– Mnogo je Albanaca upravo sa njihove strane ubijeno. Svi oni koji nisu bili na pozicijama na kojima je bila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova su najčešće likvidirani i to je nešto što je tužilaštvo prepoznalo i čini mi se da optužnice koje se spremaju za Tačija i Veseljija dominantno su usmerene ka žrtvama Albancima – rekao je Odalović.

Govoreći o dokumentaciji koju poseduje OVK Odalović kaže da su oni imali celu organizacionu komandnu i političku strukturu da su doneli mnogo akata kako bi napravili pravni okvir za funkcionisanje tako da su imali i upravnike zatvora i komandnu zonu odgovornosti, ilegalne zatvore.

– Došli smo u posed dokumenata koji potvrđuju da je čak jedan broj lica koje mi tražimo izvesno bio u određenim zatvorima i da im se od tada gubi svaki trag – rekao je Odalović koji je i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Kaže da očekuje da stave arhive na uvid, ne sve ali bar onaj deo arhive koji može da pomogne u informacijama o sudbini nestalih lica što je i humanitarno i civilizacijski pitanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.