Putin: Problemi koji postojali u bivšoj Jugoslaviji doveli su do sukoba zbog miješanja Zapada

0

Problemi koji postojali u bivšoj Jugoslaviji doveli su do sukoba zbog miješanja Zapada, proučio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova.

Zapad ima običaj da jednu stranu koja im se ne sviđa okrivi za apsolutno sve i da protiv nje uvede sve vrste ograničenja, rekao je Putin i podsjetio da je takvo delovanje zapadnih zemalja mogao da vidi i u Jugoslaviji i u Iraku, Libiji i Siriji.

„Ipak, njihovo miješanje nije dovelo ni do kakvog boljitka, samo je povećalo siromaštvo i nesreću na tim teritorijama“, ocijenio je predsejdnik Rusije.

Svijet se mijenja, ništa više neće biti kao prije ni u ekonomiji, tehnologiji, globalnoj politici, kao ni u drugim oblastima, poručio je predsjednik Rusije.

Mnogo značajnih i sudbonosnih promjena se desilo i u Rusiji i svijetu, rekao je ruski lider i dodao da je važno da se da ocjena globalnim dešavanjima i da se navedu ciljevi u radu ministarstva.

Rad ruskog MSP-a je posvećen razvoju države i osiguravanju njene bezbijednosti, a za dobrobit život ranjenog stanovništva i ruskih porodica, naveo je ruski predsjednik.

„Rusija sa partnerima  predlaže rešenja fundamentalnih problema koji brinu ne samo nas nego naše partnere“, rekao je Putin.

Globalni jug i istok se polako ističu, raste i uloga Afrike i Latinske Amerika, što je Rusija i ranije najavljivala, ali sada je dinamika znatno brža, dodao je Putin.

Kako je rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji takođe prisustvuje sastanku, Rusija sarađuje sa zemljama svjetske većine, Globalnog juga i istoka i svoje interese usmjerava na one zemlje koje su spremne da sarađuju.

„Ministarstvo je utvrdilo svoje institucije i u novim ruskim regionima“, rekao je Lavrov.

Kako je ranije najavio pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov, tokom sastanka će se razgovarati o svim ključnim međunarodnim pitanjima, uključujući i Ukrajinu.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.