Mugoša: Na javnoj sceni prisutna nepotrebna površnost u tumačenju statističkih podataka

0

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je na mreži X prokomentarisao podatak o rastu BDP-a u prvom kvartalu. Mugoša navodi da je na javnoj sceni prisutna nepotrebna površnost u tumačenju statističkih podataka.

“Šest godina sam u crnogorskom parlamentu i šest godina ukazujem izvršnoj vlasti da rast BDP-a ne tumači na dnevno-politički način”, ukazuje Mugoša.

Dalje navodi da je svakako dobro i veoma poželjno što BDP raste ali da površno tumačenje rasta BDP-a nije relevantno.

On ističe da “rast BDP-a ne znači apriori rast standarda gradjana zbog toga što rast BDP-a može biti posljedica povećanog iznosa odredjenih kategorija koje ulaze u njegov obračun a koje nisu u direktnoj korelaciji sa rastom standarda”.

Navodi da je npr. ove godine u prvom kvartalu porastao BDP u značajnoj mjeri zbog rasta kategorije “promjena zaliha”, iako je u prvom kvartalu prisutan pad u turizmu, pad investicija i pad izvoza. Podsjeća da podatke o promjeni zaliha Monstat dobija anketom od privrednih subjekata, a one po definiciji predstavljaju vrijednost materijala, nedovršene proizvodnje, gotovih proizvoda i robe.

“A to što nam u kontinuitetu 2/3 BDP-a čini potrošnja govori o (ne)kvalitetu i dugoročnoj (ne)održivosti našeg sistema i o tome najmanje diskutujemo a to je suština. Pogledajmo i rast kreditnih zaduženja gradjana i to potrošačkih (nenamjenskih) kredita. Pogledajmo rast cijena i realnu kupovnu moć gradjana. Pogledajmo i situaciju u kojoj se nalazi većina mikro i malih preduzeća”, navodi šef poslaničkog kluba SD-a u crnogorskom parlamentu.

On ističe da se umjesto bavljenja dnevno-političkim marketingom moramo baviti suštinom kvaliteta našeg društveno-ekonomskog sistema i napominje da je više puta ukazivao da zbog neadekvatne strukture naša ekonomija raste ali se ne razvija.

Ukazuje da standard osim kupovne moći podrazumijeva i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, obrazovanja, socijalnih usluga; kvalitet putne i komunalne infrastrukture i dr.

“Da li su navedene kategorije standarda adekvatnog kvaliteta, neka gradjani prosude”, navodi on i napominje da površnim tumačenjem rasta BDP-a u prvom kvartalu ispada da je samo jedna zemlja EU isped nas po rastu i razvoju.

“Građani ne zaslužuju “igranje” sa njihovim zdravim razumom. Zbog toga pozivam sve donosioce odluka na ozbiljnost i odgovornost”, zaključuje Mugoša.

 

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.