Dva mjeseca traje skrnavljenje svetinje: Nadležni konačno da primijene zakon i uklone zastave sa ograde Cetinjskog manastira!

4

Skoro dva mjeseca crnogorske zastave postavljene na ogradi dvorskog groblja Petrovića skrnave Cetinjski manastir.

Sa ruženjem ovog sakralnog srednjovjekovnog objekta kojeg je podigao Ivan Crnojević započeto je 6. avgusta,  a nastavljeno tokom naredna dva dana kada je grupa montenegrinskih ekstremista i fašista kačila državne zastave na ogradu svetinje i na taj način kršila Zakon o državnim simbolima.

To što grupica šovinista i srbofoba tretira opšta kulturna dobra kao stadionsku tribinu na kojoj se razvijaju zastave i transparenti samo govori o plitkoumnosti i zaostalosti tih individua, međutim, crnogorsku javnost bi više trebalo da zabrine nereagovanje nadležnih institucija koje već dva mjeseca tolerišu ovo bezakonje.

Ministarstvo kulture bi moralo najprije da izvrši inspekcijski nadzor, utvrdi prekršaj i u koordinaciji sa Upravom policije pristupi uklanjanju državnih zastava kojima mjesto nije na vjerskom objektu.

Time bi se skinula ljaga i sa imena počinitelja ovog sramnog čina koji su svoje frustacije i mržnju prema svemu srpskom demonstrirali postavljanjem zastava na ogradi dvorskog groblja srpske dinastije Petrovića.

Podsjetićemo uspavane nadlažne organe i neprosvećene domobrane na prekršene zakonske odredbe koje je propisala ova država, prema kojoj zaostali pojedinci iskazuju ljubav na pogrešan način.

Ovrnućemo se na Pravilnik Ministarstva kulture o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore koji je objavljen („Službeni list Crne Gore“, br. 067/19 od 11.12.2019) i koji u članu 1 bliže propisuje način isticanja, upotrebe, kao i sastav materijala zastave Crne Gore.

– Zastava se ističe u eksterijeru i enterijeru objekta. Zastava u eksterijeru ističe se na najvišoj tački objekta ili na prednjoj fasadi, na način da bude postavljena na jarbol kružnog presjeka koji je izrađen od inoksa, mesinga ili aluminijuma. Minimalna visina jarbola iz stava 1 ovog člana, jednaka je trostrukoj širini Zastave. Izuzetno od st. 1 i 2 ovog člana, Zastava se kači o slobodnostojeći jarbol pozicioniran neposredno uz objekat, čija minimalna visina iznosi najmanje šest metara ili o koplje izrađeno od inoksa, mesinga ili aluminijuma, pričvršćeno na prednjoj strani fasade, trijemu ili najistaknutijem dijelu objekta, najviše pod uglom od 45 stepeni u odnosu na fasadu, na način da donji dio Zastave ne dodiruje prolaznike ili rastinje – stoji u Pravilnik o zastavi.

 

Krajnje je vrijeme da se Cetinjskom manastiru u punom obimu vrati viševjekovni sjaj koji je privremeno prigušen akcijom skrnavljenja. Strani turisti i svi dobronamjerni gosti trebalo bi da se u Cetinjskom manastiru osjećaju onako kako dolikuje jednom kulturnom, istorijskom i duhovnom centru Crne Gore.

 

 

 

 

4 Comments
  1. Q komentariše

    Napišite na svakoj zastavi Srbija ,uklonit će je sami cetinjski nacisti.

  2. HURKAc komentariše

    INAČE,CETINJE ZAOBILAZIM U ŠIROKOM LUKU.TO BI SVIMA NORMALNIM PREPORUČIO.

  3. ButrosGalileo komentariše

    Stoka ustaška,e viva Pircio i don milo.Nervoza raste,staju poslovi s kokainom i nikotinom.Zadnje vam bilo.

  4. Sloboda komentariše

    Posto je ograda Manastira vlasnistvo Manastira, bilo ko od gradjana moze da prijavi napad na tudju imovinu, a nadlezne sluzbe ima da zastite pravo vlasnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.