Mladen Mikijelj

Joković sa Maske: Francuska podržava Crnu Goru na putu ka EU, fokus na poljoprivredi

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković održao je sastanak sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske, s ciljem sagledavanja i unapređenja dosadašnje saradnje između Francuske i Crne Gore u oblasti poljoprivrede.

Na sastanku je naglašeno da postoji potencijal za jačanje saradnje u više segmenata.

Poseban fokus stavljen je na značaj Twinning projekta za pregovaračko poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, gdje je Francuska aktivno uključena kao jedan od partnera u konzorcijumu za implementaciju ovog projekta.

Ambasadorka Maske naglasila je izuzetnu podršku Francuske Vlade Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u poglavljima koja su u nadležnosti resora Ministarstva poljoprivrede.

Istakla je odličnu dinamiku Vlade Crne Gore u ispunjavanju obaveza prema EU i naglasila je i činjenicu da će tehnička podrška i aktivnosti biti intenzivirani naročito nakon ispunjenja privremenih mjerila i dobijanja IBAR-a. Što se tiče buduće saradnje poseban naglasak će biti na daljem usaglašavanju zakonodavstva i implementaciji u vezi sa poglavljem 12 – Bezbjednost hrane s posebnim osvrtom na aspekte zdravstvene zaštite životinja i bilja.

Francuski eksperti su izrazili punu spremnost da pruže podršku Ministarstvu poljoprivrede i nadležnim službama u usklađivanju legislative i unapređenju administrativnih kapaciteta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.