Navršava se 27 godina od početka zločinačke „Oluje“: Poginulo 1853 Srba, protjerano 220.000

1

Danas se navršava 27 godina od početka zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je poginulo i nestalo 1 853 Srba, a sa vjekovnih ognjišta protjerano najmanje 220 000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U hrvatskoj-vojno policijskoj akciji “Oluja”, koja je započela 4. avgusta, masivnom operacijom oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO-a, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršena je agresija na prostoru Republike Srpske Krajine, odnosno sjever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju.

Do agresije je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, kao sektori “Jug” i “Sjever”, kao i da su predstavnici Republike Srpske Krajine u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.

Među žrtvama se nalazi 544 žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina.

Odluka o početku akcije “Oluja” je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug hrvatskog generala Ante Gotovine, donijeta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba nanijeti “takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora”.

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. godine, bilo je ocijenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsjednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”.
DŽelati na slobodi

Tribunal je drugostepenu presudu donio 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača.

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nijesu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

Tokom ratova devedesetih na području Hrvatske, odnosno nekadašnje RSK, akcija “Oluja”, u potpunosti može da se odredi kao genocid po definiciji iz Konvencije UN-a o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

U zločinačkoj operaciji „Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Vojna akcija „Oluja” ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Portparol Stejt departmenta Ričard Baučer izjavio je 2002. da su SAD imale određena saznanja da su pripreme za akciju „Oluja” u toku, ali da nijesu bile „umiješane u planiranje ili izvođenje te operacije”. To je ponovio i bivši američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

U maju 2007. Galbrajt je u intervjuu hrvatskoj televiziji rekao da vjeruje da su hrvatske vlasti bile umiješane u zločine.

„Niko ne može poreći da su se zločini nakon ‘Oluje’ dogodili, uključujući i korake čiji je cilj bio sprečavanje povratka Srba”, rekao je Galbrajt.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović „Oluju“ naziva blistavom pobjedom hrvatske vojske, a nizom manifestacija i koncertima biće obilježena proslava zločina nad Srbima. Prije par godine, sramnoj proslavi je prisustvovao oficir Vojske Crne Gore Ivan Mašulović, a i kasnije, Crna Gora je imala svog predstavnika.

1 Comment
  1. Dzemperton komentariše

    Ustasama treba vratiti istom mjerom! Zivjela Srbija! Zivjela Srpska Krajna! Dogodine u Kninu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.