Završen sastanak Vučić-Han: Srbija neće Prištini uzvraćati kontramjerama

0

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas skoro dva sata u Predsjedništvu Srbije.

Glavna tema sastanka bila je prištinska odluka od prije izvjesnog vremena da poreske stope na robu iz Srbije i BiH budu podignute za 100 odsto.

Nakon sastanka, Han je na svom Tviter nalogu napisao da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu, i ukazati da je potrebno što prije vratiti se dijalogu.

– Dobar sastanak sa predsjednikom Srbije u Beogradu, gdje smo razgovarali o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Kosova, što predstavlja kršenje Cefta i REA (regionalna ekonomska zona) i regionalne saradnje. Složili smo se da je hitno potreba deeskalacije – napisao je Han.

U saopštenju iz Predsjedništva Srbije, nakon sastanka sa evropskim komesarom, navodi se daje predsjednik Vučić upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mjere Prištine vode ka punoj destabilizaciji cijelog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Takođe, on je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem riješi, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

– Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramjerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu – ponovio je predsjednik Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.