Džonson najavio povratak masovnim okupljanjima i koncertima

0

Manje od dva mjeseca nakon globalnog početka vakcinacije, prognoze za nadolazeće ljeto rapidno se popravljaju. Nakon što su Njemačka, Holandija, Švajcarska i Austrija najavile povratak masovnih događaja za predstojeće ljeto, juče je objavljena vijest kako će Velika Britanija već sredinom maja dozvoliti događaje do 10.000 ljudi, dok će 21. juna u ovoj zemlji biti ukinuta sva ograničenja vezano za masovna okupljanja, noćne klubove, koncerte i festivale i to u punim kapacitetima, bez obaveze za držanjem fizičke distance.

Kako prenosi većina ostrvskih medija, premijer Boris Džonson predstavio je plan ukidanja restrikcija koje će se sprovoditi kroz četiri faze u sljedeća četiri mjeseca. Već treća faza će 17. maja dozvoliti okupljanja do 10.000 ljudi na stadionskim događajima, ali pravi preporod manifestacione industrije slijedi od 21. juna kada će svi muzički događaji, koncertni prostori i klubovi moći da rade bez mjera fizičke distance, odnosno u njihovim punim kapacitetima, prenosi Nova S.

“Fantastična vest za milione muzičkih fanova je da nas samo nekoliko mjeseci dijeli od velikog povratka žive muzike. Muzička industrija može igrati ključnu ulogu u post-pandemijskom ekonomskom i socijalnom oporavku, a živi muzički događaji mogu biti vakcina koja je Britaniji potrebna kako bi se povratila iz pandemije”, saopštio je glavni izvršni direktor britanske muzičke scene Džejmi Njoku-Gudvin.

Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja, četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja, što je posebno važno za cijelu evropsku, pa tako i srpsku festivalsku scenu.

“Ova izuzetno ohrabrujuća vijest naslanja se na inicijativu niza velikih evropskih država koje, osiguranjem garantnih fondova teških više milijardi eura, podstiču svoje organizatore da krenu sa planiranjem događaja u 2021. godini, pri čemu su najaktivnije Holandija, Njemačka, Austrija i Švajcarska”, navode iz organizacije Spasimo muziku.

Optimizam je sve prisutniji i u regionu, te podjednako dobre prognoze stižu i iz Hrvatske. Član Savjeta Vlade Hrvatske za borbu protiv korona virusa, molekularni biolog Gordan Lauc saopštio je podatke kako je u Hrvatskoj 40 odsto stanovništva preležalo Covid-19, te da bi uz vakcinaciju još 20 odsto stanovnika stali epidemiji na kraj. Upravo iz tog razloga, uvjeren je da Hrvatsku čeka izvrsna turistička sezona, kao i da nema razloga da se uskoro ne dopuste koncerti na otvorenom ili klupske zabave poput onih na Zrću.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.