Koliko glasova nedostaje Srbiji da blokira tzv. Kosovo u Savetu Evrope?

0

Sjednica Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope na kojoj je izglasano da tzv. Kosovo bude nova članica ove organizacije protekla je bez većih iznenađenja.

Time je do punopravnog članstva ostala još samo jedna stepenica – da odluku odobri Komitet ministara koji bi o tome trebalo da raspravlja sredinom maja.

Najveća borba tek slijedi, tvrdi njemački ambasador u Prištini Jorn Rode koji nije propustio priliku da slavi zbog jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope.

„Kosovo mora da učini sve što je potrebno da ih ubjedi zaslugama i akcijom“, kaže Rode.

 

Ko bi mogao da glasa protiv Prištine?

Dok u Parlamentarnoj skupštini SE svaki poslanik može da glasa po svom nahođenju, ministri u komitetu mahom se drže zvanične politike zemlje iz koje dolaze.

Odluke u Komitetu ministara, koji ima 46 članova, donose se dvotrećinskom većinom, odnosno potreban je 31 glas.

Pošto je Priština poslala zahtjev za članstvo, Komitet je prošlog aprila izglasao da bude upućen u dalju proceduru. Za je glasalo 33 člana, a 13 je bilo protiv.

Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska rekle su „ne“. Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH bile su uzdržane. Jermenija nije glasala. Tzv. Kosovu su zeleno svetlo iz regiona dale Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Albanija.

Glasanje bi i ove godine moglo da bude slično, pa je potrebno da bar tri zemlje odustanu od podrške Prištini. Pitanje je šta Srbija može da učini kako bi istopila podršku koju Priština ima u Savjetu Evrope.

 

Šta Priština sprema za maj?

Srbija će insistirati na tome da su postojala tri uslova za Prištinu – formiranje ZSO, prestanak ilegalne eksproprijacije na sjeveru KiM i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Međutim, kako bi ubjedili Komitet ministara da odobri članstvo, Priština će oko 10. maja objaviti da šalje na ocjenu ustavnosti nacrt Zajednice srpskih opština.

Ova ocjena ustavnosti ko zna koliko bi mogla da potraje, a i Prištinu ništa ne obavezuje da će sprovesti odluku uprkos presudi ustavnog suda, jer je istu godinama ignorisala u pitanju vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Ipak, Priština bi ovim potezom dobila na vremenu, a mogla bi da ubjedi Savjet Evrope da treba da postane članica, a da naknadno sprovede odluku o ZSO.

U pitanju je trik, upozorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potvrdio da će glavna bitka biti sredinom maja.

Predsjednik Srbije je otkrio da se Beograd uzda u odlaganje odluke o članstvu tzv. Kosova.

„Vjerujem da tu postoji šansa, zahvaljujući francuskom zalaganju, da dođe do odlaganja“, rekao je Vučić po povratku iz Pariza gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Da li će Priština uspjeti da ubjedi ministre da joj dopuste članstvo uz obećanje da će ZSO formirati nakon ocjene ustavnosti, ostaje da se vidi za nešto manje od mjesec dana.

Ohrabrujuće po nas je što su Italija i Mađarska amandmanima tražile da preduslov članstva bude formiranje ZSO, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ako tzv. Kosovo postane članica, to će biti prvi put da neko uđe u Sjavet Evrope bez jednoglasne podrške, kako je do sada bio slučaj u istoriji ove organizacije.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.