Vučić i Pahor: Mir i stabilnost u interesu svih, želimo dijalog sa Prištinom

11

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je u zvaničnoj posjeti Srbiji.

„Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kao i o EU integracijama jer Slovenija preuzima predsjedavanje Unijom“, izjavio Vučić nakon sastanka s Pahorom i dodao da je za Srbiju važna uloga koju Slovenija ima u regionu.“

Predsjednik Srbije rekao je da je Srbija sa Slovenijom u poslednjih deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmjenu. Kako je dodao, ona danas iznosi milijardu i 166 miliona evra i stvari idu u dobrom smjeru.

„Imamo visoku stopu privrednog rasta, među najvišima u Evropi i za nas je od presudnog značaja da se posvetimo daljim, kako ekonomskim reformama, tako i reformama u oblasti vladavine prava i vjerujem da možemo kroz intenzifikaciju odnosa i sa našim partnerima iz regiona i drugim evropskim prijateljima da postignemo još bolje rezultate“, poručio je predsjednik Srbije.

Pahor je rekao da je glavni razlog njegove posjete Beogradu priprema za samit Brdo-Brioni.

Kazao je i da je za Sloveniju važno da proces proširenja ne zastane i da se njegova zemlja zalaže da se taj proces okonča što prije.

„Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička nužnost, mora ići brže. Evropska unija mora da zauzima cio prostor Zapadnog Balkana“, kazao je Pahor.

„Mi smo sada vođe i imamo odgovornost za mir i stabilnost, i mislim samo ako krenemo putem pomirenja i reformi možemo da očekujemo brže proširenje koje će EU videti na kraju i kao svoju dužnost“, kazao je još slovenački predsjednik.

11 Comments
  1. Dragan komentariše

    Srbija zeli sa svima dobre bileterarne odnose, pogotovu sa Slovencima.

  2. Dragan komentariše

    Svaka poseta, sastanak vazni su zarad poboljsanja odnosa.

  3. Dragan komentariše

    Zamrznut konflikt sa Pristinom Srbiji ne odgovara, mi smo za razuman i konstruktivan dijalog.

  4. Dragan komentariše

    Srbija se nalazi na evropskom putu i svima dajemo podrsku svima onima koji su na tom putu.

  5. Dragan komentariše

    Ne postoje idealni odnosi,a jedini i pravi put je ovaj na kojem se nalazimo, da postanemo punopravna clanica EU.

  6. Aleksa komentariše

    Mir i dijalog nemaju ama baš nikakvu alternativu. Poenta svega jeste da Priština ne žali pomak sa mrtve tačke!

  7. Mima komentariše

    Ako ćemo biti realni, Srbija po mnogo čemu treba mnogim „velikim“ silama da bude za primer u svakom segmentu.

  8. Sanja komentariše

    Jačanje dobrosusedskih odnosa sa zemljama u regionu je od izuzetnog značaja za dalji prosperitet kako Srbije tako i svih ostalih.

  9. Nešo komentariše

    Najvažnije je to što Srbija teži tome da sa svima gradi dobre odnose maksimalno se zalagajući za mir i stabilnost. Jedini kamen spoticanja jeste Priština i to je danas svima kristalno jasno.

  10. Jovana komentariše

    Nasa zemlja se pre svega zalaze za mir i stabilnost.

  11. Ivana komentariše

    Slovenija štiti interese naše države, teritorijalni integritet i suverenitet za razliku od drugih ljudi koji žele da nas ugroze, od Mila Đukanovića i njengovih saradnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.