Mladen Mikijelj

Zvaničnik Hamasa: Mi želimo pravi sporazum, ali Netanijahu želi nastavak rata

0

Hamas želi smirenost i pravi sporazum o prekidu vatre u Gazi, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi da se rat nastavi, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Halil al Haja.

„Hamas nije suspendovao niti se povukao iz pregovora o (primirju), okupacija se okrenula protiv predloga posrednika“, rekao je u petak Al Haja za televiziju Al Arabi, prenio je Rojters.

Palestinska militantna grupa saopštila je ranije u petak da su se napori da se pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze vratili na početak nakon što je Izrael odbio predlog međunarodnih posrednika.

Posljednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za Rojtes.

Najmanje 32 Palestinca poginula,desetine ranjene u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 32 osobe su poginule, a na desetine ih je povređeno rano jutros u izraelskim raketnim i artiljerijskom napadima širom Pojasa Gaze.

Najmanje 24 Palestinca su poginula u izraelskim napadima na nekoliko oblasti u centralnom Pojasu Gaze, a najmanje sedmoro je ubijeno u napadu na Džabaliju, sjeverno od grada Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Agencija navodi da pod ruševinama kuća ima zatrpanih tijela.

Ističe se da su izraelske snage bombardovale kvart Al-Salam u Rafi na jugu Pojasa Gaze i blizinu prelaza Rafa.

Francuska pozvala Izrael da bez odlaganja zaustavi vojnu operaciju u Rafi

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je Izrael da „bez odlaganja“ zaustavi vojnu operaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze i da „učini sve što je moguće“ da osigura zaštitu civila.

Ministarstvo je u saopštenju objavljenom u petak pozvalo Izrael da „odmah ponovo otvori prelaz Rafa prema Egiptu“, koji je izraelska vojska zauzela, prenosi BFM TV.

Francusko ministarstvo je istaklo da je otvaranje prelaza Rafa neophodno radi dostavljanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i omogućavanja najugroženijima da napuste Pojas Gaze.

Pariz je izrazio žaljenje zbog pokretanja vojne operacije izraelske vojske u Rafi i pozvao izraelske vlasti da „učine sve što je moguće da osiguraju zaštitu civila i garantuju pristup humanitarnoj pomoći, u skladu sa međunarodnim pravom“.

UAE odbijaju da budu uvučeni u plan koji predviđa izraelsko prisustvo u Gazi

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da Abu Dabi odbija da bude, kako je naveo, „uvučen u bilo koji plan“ koji ima za cilj da obezbedi pokriće za izraelsko prisustvo u Pojasu Gaze.

Al Nahjan je na platformi X kritikovao izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da bi UAE mogli da učestvuju u pomaganju budućoj vladi u Gazi nakon rata.

Al Nahjan je osudio tu Netanijahuovu izjavu, navodeći da su UAE spremni da podrže palestinsku vladu koja je ispunila nade i težnje palestinskog naroda, što uključuje, kako je istakao, stvaranje nezavisne države.

Netanijahu je rekao ove sedmice da bi UAE, Saudijska Arabija i druge zemlje  mogle da pomognu civilnoj vladi u Pojasu Gaze nakon rata.

SAD: Izrael je prilikom upotrebe američkog oružja u Gazi možda prekršio pravo

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je u petak da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Administracija je, međutim, navela da zbog „haosa rata“ u Pojasu Gaze nije mogla da proveri specifične primere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procenu tog pitanja, prenio je Glas Amerike.

Procjene su iznijete u izvještaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbijednosti (NSM) koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže „kredibilna i pouzdana“ uvjeravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.