Zogović: Naši ministri će donijeti stabilnost Vladi

0

Poslanik Demokratske narodne partije i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović smatra da će nakon ulaska predstavnika koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u izvršnu vlast Vlada biti znatno stabilnija i da će se nastaviti postizanje impresivnih rezultata na evropskom putu Crne Gore.

Zogović podsjeća da su skeptici nakon formiranja parlamentarne većine pokušavali da je prikažu kao nešto što će da zaustavi evropske integracije, da uspori evropski put i ugrozi vladavinu prava.

– To se nije dogodilo. Rezultati koje je napravila parlamentarna većina za šest mjeseci kvalifikovani su kao impresivni od strane međunarodne zajednice. Takav trend će se nastaviti i ulaskom predstavnika koalicije „Za budućnost Crne Gore“, to jest Demokratske narodne partije i Nove srpske demokratije, u Vladu. Time će se potpuno stabilizovati političke prilike, a Vlada će dobiti novu energiju. To je potrebno da bismo u narednom periodu isporučili nove rezultate, koje smo svi u predizbornim kampanjama obećali građanima i za to dobili njihovu podršku – ističe Zogović.

On naglašava da je Maja Vukićević prilikom izjašnjavanja u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope iznijela svoj lični stav, ali ujedno i stav Demokratske narodne partije.

– Ne znam ko je to od nas mogao očekivati da ćemo, kao Duško Marković, govoriti da je Crna Gora priznala Kosovo iako to ne prihvata više od 85 odsto građana Crne Gore. Svako ko očekuje da mi imamo takav pristup ili nije dobronamjeran, ili nas ne poznaje, ni u političkoj, ni u ljudskoj ravni. Mi prema južnoj srpskoj pokrajini imamo potpuno jasan odnos – to je za nas privremeno okupirani dio države Srbije, i ne vidim čemu sada tolika iznenađenja i reakcije na to što taj svoj partijski i politički stav iznosimo javno – kaže poslanik DNP-a.

Dvostruki aršini
Poslanik DNP-a posebno ističe da većina aktera na političkoj sceni Crne Gore javno i eksplicitno osuđuje agresiju Rusije na teritoriju Ukrajine, dok jedan dio crnogorske javnosti to naziva specijalnom vojnom operacijom.

– Zašto o tome govorim? Kada je u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, primjenjujemo različite standarde. Dakle, pokušavamo da nađemo alibi za prihvatanje nasilnog pokušaja otimanja 15 odsto teritorije Srbije, a onda to osuđujemo kada su u pitanju neke druge države – ukazao je Zogović.

On naglašava da Crna Gora mora da misli i na sopstvene interese.

– Smatram da svoju unutrašnju i spoljnu politiku moramo da vodimo prvenstveno u skladu sa našim nacionalnim interesima, a tek onda da uvažavamo i neke druge međunarodne realnosti. Kao što znate, nigdje se u sporazumu nismo obavezali da se moramo odricati nekih svojih programskih načela i opredjeljenja. Imamo konsenzus oko Evropske unije. Ne vidim potrebu da otvaramo ova pitanja na nivou na kojem se ona u dijelu javnosti pokušavaju otvoriti, kaže Zogović.

On ističe da u vladajućoj koaliciji niko ne traži da se neko odrekne svoje ideologije i ubjeđenja.

– Mi imamo politički sporazum u kojem je jasno definisana i predviđena rekonstrukcija Vlade i nismo jedni druge uslovljavali da se odreknemo svojih partijskih programa i onoga što su naše ideologije. Bitno je da kao parlamentarna većina imamo jasne ciljeve, posebno kada su u pitanju evropske integracije. Nikada nisam čuo da će neko da isključi iz EU onih pet država koje ne priznaju nezavisno Kosovo i ne vidim zbog čega bi postojali dvostruki standardi – kazao je Zogović.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.