Mladen Mikijelj

Živković: Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici; Spajić ne može da se ogluši o naređenja koja stižu sa Zapada, jer će mu oboriti vladu kao Krivokapiću!

0

Bez obzira da li će amandmani Crne Gore biti usvojeni ili ne, crnogorski predstavnici u UN će glasati za rezoluciju o Srebrenici, jer premijer Milojko Spajić ne može da se ogluši o naređenja koja stižu sa Zapada, ocjenjuje za Sputnjik istoričar Bogdan Živković.

Ipak, Živković, uzimajući u obzir Spajićevu prošlost i to kako je došao na vlast, sumnja da bi odbijanje amandmana vodilo do toga da Crna Gora ne glasa za rezoluciju o Srebrenici.

„To je nešto što još ne znamo ni mi, ali ni oni sami. Očigledno se Vlada Crne Gore veoma nada da će amandmani proći, jer bi to Spajiću spasilo obraz u unutrašnjoj politici i crnogorskoj javnosti i dali mu prostor u odnosima sa crkvom i sa Srbima, da ne bude da je potpuno poklekao pod antisrpskim zahtjevima“, kaže on.

Pravo pitanje, prema Živkovićevim riječima, je da li je uopšte moguće da Spajić ne posluša naređenje sa Zapada. On navodi primjer vlade Zdravka Krivokapića, koju je, kako kaže, Zapad oborio iako ih je prvi crnogorski postđukanovićevski premijer poslušao, smijenio svog ministra pravde, a crnogorski parlament tada je usvojio rezoluciju o Srebrenici.

„Mislim da je u tom smislu Spajićev imperativ da posluša Zapad, da mu sjutra ne bi povukli podršku vladi i da je ne bi oborili“, smatra Živković.

Sa druge strane, mora se uzeti u obzir diferenciran stav, odnosno dva različita pristupa srpskih stranaka u Crnoj Gori: dok je Milan Knežević nepomirljiv i smatra da glasanje za rezoluciju o Srebrenici stvara atmosferu u kojoj je neodrživo da bilo koja srpska politička stranka podrži Spajićevu vladu, Andrija Mandić ima drugačiji stav, da je bolja čak i ovakva vlada, koja bi glasala za rezoluciju o Srebrenici, nego vlada DPS.

„Živković je mišljenja da bi Spajić sebi mogao da dozvoli da glasa za rezoluciju o Srebrenici i ostane bez Kneževićevih glasova, a da Mandić ostane uz njega i da na taj način ima većinu. Na taj način bi Spajić mogao da zadrži vlast bez obzira hoće li glasati za rezoluciju ili ne“ , zaključuje Živković.

Cijela priča koja se oko rezolucije o Srebrenici otvorila u Crnoj Gori jasno govori da crnogorski premijer Milojko Spajić ima dva različita impulsa, objašnjava Živković.

„S jedne strane ljudi koji su za njega glasali u velikoj većini su protivni toj rezoluciji i on može da izgubi njihovu podršku i podršku crkve. Sa druge strane, jasno je da on vodi politiku usmjerenu ka Zapadu i da Zapad to od njega zahtijeva. Po promjeni njegovog stava vidjelo se da je na njega izvršen eksplicitniji pritisak da podrži to. Amandmani na predlog rezolucije su pokušaj Spajića i Demokrata da, u situaciji gdje Spajićeva „Evropa sad!“ u NATO zemlji vlada uz pomoć Srba, pokušaju da pomire dvije kontradiktornosti i nađu nekakvo srednje rešenje“ , zaključuje Živković.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.