Mladen Mikijelj

Zenović tvrdi da će Crna Gora biti 28. članica EU do 2028. godine

0

„Veliko proširenje EU iz 2004. godine je izbrisalo granice u Evropi, i donijelo ispunjenje viševjekovnih snova centralnoevropskih naroda o jedinstvenoj Evropi“, kazao je glavni pregovarač Crne Gore s EU Predrag Zenović.

On je danas u Beču učestvovao na panelu „Dan Evrope 2024. – Priča o uspjehu proširenja – povezivanje prošlosti i budućnosti“. Događaj je, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, organizovan povodom obilježavanja 20 godina od petog i najvećeg proširenja Evropske unije, kao i 30 godina od članstva Austrije u EU.

Zenović je ukazao na značaj politike proširenja i istakao da je važno da ona i dalje ostane visoko na listi prioriteta EU, posebno zbog transformativne moći koju ima na države koje su u procesu pridruživanja.

„Te granice treba brisati i prema Zapadnom Balkanu, osnažiti proširenje i postaviti ga kao prioritet nove Evropske komisije, a proširenje mora biti zasnovano na zaslugama i reformskoj snazi država kandidata. Crna Gora će biti 28. država članica EU do 2028. godine“, poručio je Zenović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.