Zenović: Crna Gora do ljeta može da ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a na jesen počne zatvaranje prvih poglavlja

0

Ukoliko Crna Gora nastavi trenutni tempo pregovaranja, postoji mogućnost da do ljeta ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a na jesen počne zatvaranje prvih poglavlja.

To je za TV Vijesti saopštio glavni pregovarač Predrag Zenović, u osvrtu na poruke koje su juče stigle sa Međuvladine konferencije u Briselu.

Te poruke za Zenovića jasan su politički signal da su se imenovanjima u crnogorskom pravosuđu konačno stvorile pretpostavke za ispunjavanje privremenih mjerila i poglavljima 23 i 24.

„Mi smo dobili uvjerenje od Komisije da, ukoliko ovom dinamikom budemo išli, postoji mogućnost da mi do ljeta dobijemo izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila, čuveni IBAR, koji je prva važna instanca za Crnu Goru i može da znači svojevrsno otključavanje cijelog procesa evropskih integracija i njegovo nevjerovatno ubrzavanje“, rekao je Zenović.

To, kaže Zenović, znači da bi do kraja šestomjesečnog belgijskog predsjedavanja Uniji, trebalo da se održi još jedna Međuvladina konferencija na ekspertskom nivou, nakon čega bi se išlo u zatvaranje poglavlja.

„Kad su u pitanju poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijske politike i poglavlje koje se odnosi na intelektuelnu svojinu, gotovo izvjesno bi u novom mandatu Komisije, koja bi bila izabrana s jeseni moglo da se krene u zatvaranje“.

Pored toga, 15 poglavlja zahtijeva manje intervencije, kako bi ušla u fazu zatvaranja. A koja će biti najzahtjevnija?

„Koja se odnose na energetski sistem, na odnos prema pitanju životne sredine, to bi recimo poglavlje 27 nosilo jedan izazov koji možemo nazvati i finansijeke prirode u smislu ulaganja“, rekao je Zenović.

Izazovna su i poglavlja koja se odnose na poljoprivredu, bezbjednost hrane i veterinu, kao i ribarstvo.

„Ali to je u ovom trenutku sve u sjenci priče o poglavljima 23 i 24 koja, narvano, i nakon ispunjavanja privremenih mjerila, mi u tom slučaju dobijamo završna mjerila za ta poglavlja koja nam naravno moraju ostati i dalje priritet“, kazao je glavni pregovarač.

A tu, ističe Zenović, treba da doprinesu svi od tužilaštva i sudstva, preko policije i MUP-a, Ministarstva pravde, ASK-a, te poboljšanja uslova rada u pravosuđu. A da li je, nakon svega što su juče čuli, 2028. godina kada bi Crna Gora mogla biti spremna da se pridružu Uniji

„Mi sad već imamo i taj jedan moto – da Crna Gora bude 28 članica u 28 godini i mislim da on negdje i realno oslikava i dinamiku, da u mandatu ove Vlade Crna GOra ima internu spremnost za pridruživanje“, naveo je Zenović.

U međuvremenu, Vlada je imenovala pregovarače za šest klastera u okviru kojih su raspoređena 33 poglavlja.

Zenović dodaje da će do kraja sljedeće nedjelje imati kompletiranu pregovararačku strukturu, u kojoj će biti i predstavnici civilnog sektora, a očekuju uključenost i akademske i šire zajednice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.