Zemlje članice NATO u dilemi oko dugoročne vojne pomoći Ukrajini

0

Nekoliko zemalja članica NATO oklijeva da se obaveže na višegodišnje isporuke vojne pomoći Ukrajini uprkos ranom entuzijazmu povodom predloga generalnog sekretara svjernoatlantske alijanse Jensa Stoltenberga da se saveznici obavežu da će na godišnjem nivou zajednički izdvajati bar 40 milijardi evra u te svrhe, tvrde neimenovani zvaničnici upućeni u ovo pitanje.

Saveznici neće imati problema da ispune cilj od 40 milijardi evra ove godine jer će samo SAD premašiti tu sumu sa svojim paketom pomoći od 60 milijardi dolara namjenjenih Ukrajini, prenosi Blumberg.

Međutim, političke i pravne prepreke u nekoliko zemalja članica NATO znače da će vlade verovatno svake godine morati da preispituju svoje ciljeve i da procjenjuju da li da povećavaju ili smanjuju svoje obaveze prema Ukrajini u zavisnosti od situacije na bojnom polju, ukazuju neimenovani izvori Blumberga.

Neki zemlje članice NATO su oprezne u vezi sa formalizovanjem obećanja kroz konkretne brojke, dok su neke druge saveznice zabrinute da bi se objavljivanjem tačnih iznosa donacija mogao razotkriti pravi obim pomoći koju pružaju Ukrajini.

Iako još mnogi detalji tek treba da budu dogovoreni, saveznici bi možda mogli postići sporazum ukoliko se suma od 40 milijardi evra pomoći za Ukrajinu može umanjiti u kontekstu postojeće obaveze članica NATO da potroše najmanje 2 odsto svog BDP za potrebe sistema zajedničke odbrane, kažu izvori Blumberga.

Međutim, to bi moglo ugroziti nacionalne sisteme odbrane zemalja članica NATO, pogotovo ako njihova ministarstva finansija ne odobre budžetska povećanja.

U međuvremenu, saveznici NATO još uvek razrađuju formulaciju za zajedničku izjavu lidera zemalja NATO u julu oko pridruživanja Ukrajine NATO savezu.

Na prošlogodišnjem samitu u Viljnusu odlučeno je da će Ukrajina pristupiti NATO „kada se svi saveznici saglase i kada se ispune svi uslovi.„

Poziv za članstvo Ukrajine u NATO malo je verovatan i ove godine dok se SAD i Nemačka protive formulaciji da je pristupanje Ukrajine „neopozivo”, želeći da prikažu da je reč o procesu koji vodi ka članstvu, ukazali su neimenovani izvori Blumberga.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.