Zeman: Priznanje tzv. Kosova je sramota i opasan presedan, taj čin je podrška mafijaškim strukturama i represiji nad srpskim narodom

0

Bivši predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocijenio da taj postupak predstavlja „sramotu“.

U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom „Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini“ u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku „državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom“.

Zeman je ponovio da priznanje Kosova predstavlja opasan presedan jer velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno mijenjaju postojeće granice, objavljeno je na sajtu „Voice of Europe“.

On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

– Nećemo učiniti svijet boljim ako zatvorimo oči pred problemima i pretvaramo se da oni ne postoje ili da su nestali. Slučajevi Kosova i Ukrajine uče nas tome kako supersile mogu da budu nepopustljive kada se radi o njihovim interesima. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde – naglasio je Zeman.

Konferencija u organizaciji Instituta za geostrateške studije Geopolitikon u Pragu okupila je ugledne političare i zvaničnike.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.