Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar

0

Rat u Ukrajini – 815. dan. Sinoć su u Harkovu odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar. Dešavanja pratite na CdM-u.

Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu i više regiona

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine objavilo je da su sirene za vazdušnu opasnost oglasile su u Kijevu i više regiona.

“Oblast Černihiv, Čerkasi i Kijev su u opasnost od projektila”, navodi ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Snažne eksplozije odjekuju Hersonom

Dvije snažne eksplozije čule su se u Hersonu, objavio je gradonačelnik tog grada Ihor Terehov.

Ukrajinska mornarica: Uništen ruski crnomorski minolovac

Ukrajinske snage uništile su minolovac ruske Crnomorske flote, saopštila je ukrajinska mornarica.

“Ukrajinske odbrambene snage sinoć su uništile minolovac projekta 266-M Kovrovec ruske Crnomorske flote”, navodi se u objavi na Telegramu.

Tas: Nije izbio požar u rafineriji nafte u Slavjansku

Dronovi koji su napali rafineriju nafte Slavjansk na jugu Rusije nisu izazvali požare, javila je državna novinska agencija Tas, pozivajući se na lokalne vlasti.

Rafinerija, koja se nalazi u Krasnodarskom kraju, prethodno je obustavila rad nakon što se šest dronova tokom noći srušilo na njenu teritoriju.

Njujork tajms: Ruska ofanziva u pravcu Hersona iznenadila Ukrajince

Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocjenjuje Njujork tajms.

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija.

“Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene”, navodi list.

Njujork tajms ipak ukazuje da je ruska vojna grupa “Sjever” imala ogromnu prednost u artiljeriji i avijaciji u odnosu na ukrajinske jedinice, što je rezultiralo katastrofalnim posljedicama po ukrajinske snage i iscrpljivanjem potencijala ukrajinske PVO.

List dodaje da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost.

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih djelova fronta na Harkovski pravac umjesto da rasporedi rezervne snage jer, navod Njujork tajms, ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Poginuo slavni ukrajinski pilot: Volio je službu i naše nebo

Ukrajinska 831. brigada taktičke avijacije saopštila je da je iskusni pilot ukrajinskih vazdušnih snaga, Denis Vasiljuk, poginuo tokom borbene misije.

Napad na rusku rafineriju nafte u Slavjansku, srušilo se šest dronova

Šest dronova srušilo se na teritoriju rafinerije nafte u Slavjansku u južnom ruskom Krasnodarskom regionu tokom noćnog ukrajinskog napada, javila je novinska agencija Interfaks, pozivajući se na lokalne vlasti.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da su ruske snage oborile devet američkih projektila ATACMS iznad Krima i najmanje 60 dronova iznad ruske suverene teritorije.

Moskva: Oboreno devet raketa SAD iznad Krima

Ruske snage oborile su devet američkih raketa ATACMS iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje da je oboreno i najmanje 60 dronova iznad ruske teritorije.

Ukrajina tokom noći oborila 37 ruskih dronova

Ukrajinske snage uništile su tokom noći svih 37 dronova koje je Rusija lansirala, izjavio je šef ukrajinskog vazduhoplovstva.

“Svih 37 ‘šaheda’ je oboreno u Kijevskoj, Odeskoj, Nikolajovskoj, Sumskoj, Vinickoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj i Hersonskoj oblasti”, rekao je komandant.

Kijev: Dvoje stradalo u napadima na 12 naselja u Hersonu

Najmanje dvije osobe su stradale, a dvije povrijeđene u ruskim napadima na Hersonsku oblast, izjavio je načelnik vojne administracije regiona Oleksandar Prokudin.

Prema njegovim tvrdnjama, ruske snage tokom jučerašnjeg dana napale su 12 naselja u regionu Hersona.

Gladkov: Gori krov crkve nakon napada dronom u Belgorodu

U jednom naselju u ruskoj Belgorodskoj oblasti zapalio se krov crkve usljed pada ukrajinskog drona, a žrtava nije bilo, saopštio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

“Ukrajinske oružane snage napale su selo Malo Gorodišče dronom kamikazom. Usljed njegovog pada i naknadne detonacije, zapalio se krov crkve Svetog Sergija Radonješkog”, naveo je Gladkov.

Najintenzivnije borbe vode se u Harkovskoj oblasti

Rat u Ukrajini ušao je u 815. dan. Najintenzivnije borbe vode se u Harkovskoj oblasti. Sinoć su u Harkovu odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron.

Zelenski je poručio i da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar i uništile više od 20 jedinica oklopne tehnike neprijatelja.

Broj žrtava u napadu Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Skadovsk u Hersonskoj oblasti porastao je na 15, saopštilo je regionalno rusko Ministarstvo zdravlja.

U Ukrajini su na snagu stupile izmjene zakona o mobilizaciji prema kojima je predviđeno da mobilizaciji podliježu građani starosti od 25 do 60 godina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.