Mladen Mikijelj

Zelenski smijenio šefa Državne garde zbog atentata koji su planirali Rusi

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa Državne garde nakon optužbi da su dva člana bila umiješana u zavjeru za ubistvo ukrajinskog šefa države.

Zelenski je smijenio čelnika Državne garde Serhija Ruda, nakon što je Služba državne bezbjednosti (SBU) početkom ove sedmice rekla da je otkrila zavjeru za ubistvo Zelenskog i drugih važnih zvaničnika. Rudin nasljednik još nije imenovan.

Iz SBU su saopštili da su atentati trebali biti “poklon” ruskom predsjedniku Vladimira Putina koji je u utorak položio zakletvu za novi mandat.

Takođe su rekli da su dvojica muškaraca, obojica pukovnici Državne garde, planirali uzeti Zelenskog za taoca i kasnije ga ubiti.

Nekoliko neuspješnih pokušaja

Drugi ključni zvaničnici, uključujući čelnika SBU-a Vasila Maliuka i Kirila Budanova, čelnika Vojne obavještajne agencije, takođe su rekli da su bili mete neuspješnog atentata.

Moskva nije komentirala navode SBU-a, koji je tvrdio da su dvojica tjelohranitelja proslijedila osjetljive informacije FSB-u, ruskoj bezbjednosnojslužbi.

To nije prvi pokušaj ubistva s kojim se ukrajinski čelnik suočio, izjavivši prošle godine da je najmanje pet ruskih zavjera osujećeno od početka rata.

Administracija Zelenskog suočena je sa rastućim poteškoćama posljednjih mjeseci i uzdrmala je neke ključne kadrovske pozicije dok napredak zemlje u ratu protiv Rusije zastaje, a zvaničnici se suočavaju sa optužbama za korupciju.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.