Zelenski potvrdio da su dobili dozvolu od SAD za napade: Rusi ne razumiju ništa osim sile!

0

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

U intervjuu za Gardijan, Zelenski je rekao da je dvosmislenost Bijele kuće koštala života i pozvao je američkog predsjednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj „eskalaciji“ sa Moskvom.

U četvrtak uveče se pokazalo da su, posle mjeseci lobiranja, SAD preduzele mali, ali simboličan korak  i da će prvi put dozvoliti da vojska Kijeva koristi oružje proizvedeno u Americi za gađanje ciljeva unutar Rusije u odbrani grada Harkov, navodi list.

Zelenski je jasno stavio do znanja da mora biti u stanju da koristi „moćno“ oružje dugog dometa koje može da pogodi mete unutar „duboke ruske teritorije.

„Vjerujte nam, moramo da odgovorimo. Oni ne razumiju ništa osim sile. Nismo ni prva ni poslednja meta. Mislim da je apsolutno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubice, teroriste, koji nas ubijaju sa ruske strane. Mislim da se ponekad samo smiju ovoj situaciji“, rekao je Zelenski.

Sekretar za odnose sa javnošću ukrajinskog predsjednika Sergej Nikiforov u komentaru za Gardijan rekao je da se za sada se radi o uništavanju vojnih ciljeva u pograničnom regionu koji se graniči sa regionom Harkov.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je diplomatskim kanalima počela da dobija pozitivne signale o ograničenoj upotrebi američkog naoružanja u pograničnom regionu koji se graniči sa Harkovskom oblasti.

Odluka omogućava Ukrajini da koristi raketne sisteme HIMARS koje su obezbijedile SAD za napad na ruske snage i centre komande i kontrole.

„Ovo će značajno ojačati našu sposobnost da se suprotstavimo ruskim pokušajima da masovno pređu granicu“, rekao je Nikiforov, pozdravljajući odluku SAD.

SAD su dozvolile ukrajinskoj vojsci da koristi američke sisteme protivvazdušne odbrane za uništavanje ciljeva iznad ruske teritorije ako ugroze Ukrajinu, prenosi Ukrinform.

Kako piše Vašington post, pozivajući se na zvaničnika Bijele kuće, Ukrajina „nema ograničenja“ u korišćenju sistema protivvazdušne odbrane koje su obezbijedile Sjedinjene Američke Države za obaranje ruskih projektila ili borbenih aviona iznad ruske teritorije „ako predstavljaju prijetnju Ukrajini“.

Juče su brojni mediji objavili da je Bajdenova administracija tajno dala Ukrajini dozvolu da izvrši udare na rusku teritoriju koristeći oružje koje su obezbijedile SAD.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.