Zelenski optimističan: „Ovo me mnogo ne brine…“

0

Volodimir Zelenski, vođa kijevskog režima, rekao je da ga ne zabrinjavaju spekulacije o njegovoj nelegitimnosti na mjestu šefa države posle 20. maja, kada mu je zvanično istekao mandat.

– Ovo me mnogo ne brine – rekao je on za medije Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana, prenosi TASS.

Zelenski je poručio svima zainteresovanima za ovo pitanje da obrate pažnju na zakone i Ustav Ukrajine, iako nije pojasnio na koje se tačno članove zakona poziva.

Podsjetimo, nakon 20. maja, kada mu je i zvanično istekao mandat, Zelenski je nastavio da obavlja dužnost šefa države. Tim povodom u medijima su se pojavile različite izjave o tome da li on i dalje ima prava da se nalazi na tom mestu ili ne. Evropska unija ga je podržala, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ipak, bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov objasnio je nedavno zbog čega smatra da Zelenski nema više pravo da vrši predsjednička zaduženja.

– U skladu sa Ustavom, odluku o izborima donosi samo Vrhovna Rada, i u Ustavu piše da predsjedničko punomoćje traje pet godina. Ustav određuje kog datuma treba da se održe izbori, dakle, bez obzira šta je Zelenski odlučio, kakve ukaze je izdao, po isteku mandata postao je samozvanac. Odluka Zelenskog da ne održi izbore je nezakonita još i zbog toga što Ukrajina nije u ratnom stanju, jer je Zelenski svojom uredbom uveo samo vojno stanje, ne objavljujući rat nikome – izjavio je 21. maja Azarov.

On je istakao da to ne znači da Rusija nije zainteresovana za pregovore. Naprotiv, Putin je ponovio da je Rusija uvijek bila spremna za dijalog, ali je dodao da tokom sledećih izbora Moskva mora biti „potpuno uvjerena da ima posla sa legitimnim vlastima“.

– Na ovo pitanje (legitimiteta Zelenskog) mora da se odgovori u samoj Ukrajini. Prije svega, mislim da sa pozicije parlamenta, ustavno sud, pa ili neke druge vlasti – poručio je juče ruski lider.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.