Zelenski odbacio Makronovu ideju o prekidu vatre za vrijeme Olimpijskih igara

0

Prekid vatre tokom Olimpijskih igara je neizvodljiv, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je ideju francuskog predsjednika Emanuela Makrona o olimpijskom primirju kao „neizvodljivu“.

Pariz je domaćin Ljetnjih olimpijskih igara, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta. Makron je predložio prekid vatre tokom Olimpijade u svim oružanim konfliktima u svijetu, a posebno u sukobu Ukrajine i Rusije.

Francuski predsjednik je tu ideju iznio u utorak, dok su dvojica lidera razgovarala o narednoj isporuci francuskog oružja Kijevu.

Obraćajući se novinarima u petak, Zelenski je rekao da je skeptičan prema francuskom predlogu: „Prekid vatre ne bi spriječio da Rusi prebace bliže vojnu opremu, a da potom nastave ofanzivu.“

„Meni to zvuči kao neodrživa ideja“, dodao je Zelenski.

U ranim fazama sukoba, bilo je nekoliko pokušaja da se obustave borbe tokom određenih praznika, kao što je pravoslavni Uskrs.

Moskva otada nije iznosila slične predloge. Kako je sredinom aprila rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov: „I naš predsjednik i naši vojni zvaničnici su istakli da kijevski režim obično koristi takve ideje i inicijative za pregrupisavanje, prenaoružavanje, i tako dalje.“

„To otežava razmatranje takvih inicijativa“, dodao je Peskov.

Inače, Generalna skupština UN tradicionalno usvaja rezoluciju kojom se zaraćene strane pozivaju na globalno primirje tokom Olimpijskih igara. Ti predlozi nemaju mehanizme za sprovođenje, a strane uključene u sukobe ih po pravilu ignorišu.

Zelenski bi u ovom trenutku vjerovatno imao više razloga nego Moskva da prihvati primirje.

Ruske snage od prošlog petka brzo napreduju u sjevernoj oblasti Harkov.

Stejt department je već opisao ovu situaciju kao „nevjerovatno strašnu“ za Kijev.

(RT Balkan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.