Mladen Mikijelj

Zelenski: EU ima vodeću bezbjednosnu ulogu, treba da nam osigura opremu za PVO

0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog vijeća, koji je počeo juče u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno osiguraju Ukrajini opremu za proivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnjem obraćanju putem video konferencije liderima Evropske unije, ruska vojska osjeća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin se sada nada da će uspjeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i sigurnosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo vidjeli. Neke druge inicijative takođe još nisu u potpunosti sprovedene“, naglasio je Zelenski.

Zatražio je od evropskih partnera da ubrzaju primjenu već postignutih sporazuma sa Ukrajinom, kako u nabavci i zajedničkoj proizvodnji naoružanja i municije, tako i u finansiranju relevantnih projekata.

“Rusija je izvela još jedan napad, pogodili su grad Černihiv krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je u potpunosti uništen. Ljudi su bili ispod ruševina. Ukupno je povrijeđeno više od 60 ljudi, uključujući i djecu, a poginulo je 17 ljudi“, rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Dodaje da se takvi napadi u Ukrajini dešavaju svakodnevno.

Potrebno oružje

“Ovo odražava naše trenutne ključne potrebe – potrebu za protuzračnom odbranom“, naglasio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim riječima, Ukrajina očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj sigurnosti i nada se da će evropski lideri pomoći u naporima da izvrše dodatni pritisak na Sjedinjene Američke Države kako bi nastavile sa podrškom Ukrajini.

“Aktivno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo dobili odgovarajuću odluku od Kongresa o američkom paketu pomoći. Molim svakog od vas da se pridruži komunikaciji sa našim američkim partnerima kako bi se njihova podrška zaista ostvarila. Takođe očekujemo da će evropsko liderstvo u bezbjednosnim pitanjima biti podjednako važno za Ukrajinu i globalno“, poručio je ukrajinski lider.

Napominje da je ukrajinskim braniocima potrebno oružje – artiljerijske granate, automobili, dronovi – sve što može da pomogne u održavanju linije fronta.

U Briselu je sinoć počeo vanredni dvodnevni samit Savjeta Evrope o ekonomskim pitanjima, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i odnosima sa Turskom.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.