Zelenski: Dodatni sistemi protivvazdušne odbrane koje su saveznici obećali Kijevu ne mogu biti dovoljni

0

Tenkovi „abrams“ dobijeni od Sjedinjenih Američkih Država ne mogu da utiču na tok rata, priznao je Vladimir Zelenski, govoreći na Institutu Ronald Regan uoči samita NATO.

„Nisam siguran da bi ovaj broj tenkova mogao da promijeni situaciju na bojnom polju“, rekao je on.

Vladimir Zelenski je istakao i da dodatni sistemi protivvazdušne odbrane koje su saveznici obećali Kijevu „ne mogu biti dovoljni“, kao ni lovci F-16, za koje se očekuje da stignu u Ukrajinu na leto.

„Novi sistemi Patriot će pomoći. Ali nisu dovoljni. Nikada ih nema dovoljno. Ovih pet sistema će, naravno, mnogo pomoći“, rekao je Zelenski.

On je priznao da ruska vojska brzo uči, savladava nove tehnologije, koristi nove dronove i rakete.

SAD su pristale da pošalju tenkove „abrams“ u Ukrajinu u januaru 2023. godine, nakon višemjesečne kampanje tokom koje je kijevski režim tvrdio da su vozila od vitalnog značaja za probijanje ruske odbrane.

Ali američki tenkovi su se pojavili na bojnom polju tek početkom ove godine i nisu igrali značajnu ulogu. Od tada je rusko Ministarstvo odbrane više puta izveštavalo o uništenju „abramsa“ u zoni Specijalne vojne operacije.

A ubrzo su zapadni mediji počeli da pišu da su ukrajinske oružane snage prestale da koriste „abrams“ zbog aktivnosti ruskih dronova, što ih je učinilo previše ranjivim. Ukrajinske trupe su u to vreme već izgubile pet od 31 tenka koje su isporučile Sjedinjene Države.

Zelenski pozvao je u Vašingtonu političke lidere u SAD da ne čekaju ishod predsedničkih izbora u novembru kako bi preduzeli odlučne mere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije.

„Svi čekaju novembar. Amerikanci ga čekaju, kao i Evropa, Bliski istok, Pacifik, čitav svijet, a iskreno govoreći novembar čeka i ruski predsjednik Vladimir Putin“, kazao je Zelenski.

On je dodao da je vrijeme da se izađe iz senke i da se donesu čvrste odluke, da se djeluje a ne da se čeka novembar ili bilo koji drugi mjesec.

Zelenski je takođe kazao da ne može da predvidi šta bi Donald Tramp uradio ako bi ponovo postao predsjednik.

On je dodao da se nada da Tramp neće napustiti NATO i da će Amerika nastaviti da podržava Ukrajinu.

„Ne poznajem ga vrlo dobro“, rekao je Zelenski dodajući da je imao sa njim „dobre sastanke“, ali da je to bilo prije rata u Ukrajini 2022.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.