Zečević: Spajićev najveći uspjeh je što je pasivizirao opoziciju, jedini koji ga trenutno napadaju su iz URE

0

Ekonomski analitičar Predrag Zečević bio je gost Srpske Radio televizije u emisiji “Sa Srpskom u centar”.

Komentarišući nedavni intervju premijera Crne Gore Milojka Spajić na Javnom servisu, Zečević je kazao da se Spajić mnogo bolje snalazi u javnim nastupima na engleskom jeziku i pred međunarodnom javnošću, poručujući da bi premijer trebalo da poradi na svojim nastupima pred domaćom javnošću.

“To je njegov prvi nastup poslije gotovo par mjeseci. Vi znate da premijer vrlo rijetko nastupa, ali ovaj nastup nije dobro pripremio”, kazao je Zečević.

Zečević je okarakterisao ekonomsku politiku Spajića i kazao da je u pitanju ekonomski model američkog profesora Dejvida Karda, koji je predstavnik nove američke ekonomske škole, te da je na tom osnovu je i baziran program “Evropa sad”.

“Ta škola je zamijenila staru, neoliberalnu školu, čiji je predstavnik u Crnoj Gori bio Veselin Vukotić. Vidjeli ste da je zbog toga došlo i do kraha crnogorske ekonomije i vidjeli ste da nismo imali uvećanje prosječne zarade od oko 500 evra gotovo deceniju”, ocijenio je Zečević.

Najveći politički uspjeh Spajića u predhodnom periodu je taj što je u potpunosti pasivizirao opoziciju i time pokazao i određeno političko znanje, smatra Zečević.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade, Zečević je kazao da DPS I Bošnjačka stranka čekaju svoju priliku u koliko koalicija Za budućnost Crne Gore ili Demokrate naprave neku grešku.

“Jedina opozicija PES-u je GP URA koja za sada jedina konkretno napada novu Vladu”, kazao je Zečević.

Zečević ocjenjuje da je ključan dogođaj za formiranje Vlade bio razgovor Milatovića sa državnim sekretarom SAD-a Entonijem Blinkenom, koji je navodno kazao da nema ništa protiv da koalicija ZBCG bude dio izvršne vlasti. Zečević smatra da Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ima uticaj u PES-u te da on kontroliše nekoliko lokalnih odbora te stranke.

Ocjenjuje da će do rekontrukcije doći već u aprilu te da će se rekonstrukcija dešavati u “fazama”. On je takođe procijenio i personalna rješenja koja će se naći u rekonstruisanoj Vladi.

“Potpresjednica Vlade biće Maja Vukićević iz redova DNP-a. Onda ćemo da sačekamo jesen pa će onda ući gospodin Budimir Aleksić kao ministar podijeljenog resora prosvjete, najozbiljniji kandidat za podijeljeno ministarstvo urbanizma je Simonida Kordić, a najozbiljniji kandidat za ministra saobraćaja biće Milan Knežević. Za oblast turizma bi mogao da se kandiduje Dejan Đurović”.

Ulaskom koalicije ZBCG u Vladu, Spajić dobija prekaljene političare koji mogu da donesu stabilnost i odbrane većinu i u parlamentu, ali i na ulici, kazao je Zećević,

On je takođe ocijenio da će se velike promjene u narednom period dešavati i na globalnom nivou te najavio pobjedu Donalda Trampa na izborima u Americi, kraj rata u Ukrajini i Izraelu i jačanje desničarskih partija u Evropi.

Govoreći o situaciji u PES-u Zečević je kazao da je problem tog pokreta što još uvijek nema, kako je kazao, vertikalnu i horizontalnu organizaciju.

“Poslanički klub PES-a na primjer nije znao za dogovor da se Irena Radović glasa za guvernerku CBCG. Imate bivšeg šefa poslaničkog kluba PES-a koji ne komunicira sa Spajićem. PES tek treba da dobije obrise političke partije i prave organizacione structure”, smatra Zečević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.