Zbog štrajkova u 2023: U Nemačkoj izgubljeno više od 1,5 miliona radnih dana

0

Broj radnih dana izgubljenih zbog štrajkova u Njemačkoj udvostručen je u 2023. u poređenju sa prethodnom godinom i porastao je na više od 1,5 miliona, objavljeno je danas u studiji Instituta ekonomskih i društvenih nauka (VSI).

Ova organizacija naglašava kako su kriza troškova života i skok inflacije nakon pandemije i rata u Ukrajini izazvali talas od preko 300 štrajkova u Njemačkoj, uz nagovještaj da bi ta cifra mogla da bude i veća ove godine, što će zavisiti od ishoda pregovora sindikata u metalskoj i energetskoj industriji najesen, prenio je Rojters.

Studija navodi da je izgubljenih 1,52 miliona radnih dana prošle godine najviše od 2015. i povećanje od 126 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine. Talas štrajkova početkom godine zahvatio je željeznicu, transport, aerodrome i avio-kompaniju Lufthanza, a poklopio se sa protestima poljoprivrednika i budžetskom krizom, prenosi Tanjug.

Prema VSI, Belgija je zabilježila najviše izgubljenih radnih dana na 1.000 zaposlenih usljed štrajkova, sa prosjekom od 103 dana između 2013. i 2022. godine, a slijede Francuska i Finska sa 92, odnosno 90 dana. Nemačka je na osmom mjestu, iza Britanije, navodi se u studiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.