Zbog štrajka ljekara u Britaniji ugroženi pacijenti oboljeli od karcinoma

0

Hiljade pacijenata oboljelih od karcinoma ostaće bez adekvatnog lečenja, ukoliko ministri i mlađi ljekari u Ujedinjenom Kraljevstvu hitno ne postignu dogovor o platama, upozorili su zdravstveni zvaničnici.

U Velikoj Britaniji od utorka je na snazi šestodnevni štrajk ljekara, posljednji u nizu otkako su u decembru 2022. godine medicinski radnici organizovali prvi, sa zahtjevom za veće plate, usljed čega su desetinama hiljadama pacijenata otkazani pregledi, terapije i operacije, prenosi Gardijan.

„Pozivamo ministre i ljekare da se okupe i riješe problem što prije. Otkazivanje konsultacija, procedura i terapija je frustrirajuće i stresno za sve pacijente, ali za one sa teškim oblikom raka, uticaj može biti poguban”, rekla je En Džuel, predsjedavajuća Radne grupe za preživjele teških oblika karcinoma.

Pacijenti kojima je dijagnostikovan tip karcinoma sa malom stopom preživljavanja, poput tumora pluća, jetre, mozga, jednjaka, pankreasa i želudca, bili su posebno ugroženi zbog poremećaja izazvanih štrajkovima, rekli su lideri različitih udruženja oboljelih od raka, dodajući da će svako dodatno odlaganje tim pacijentima smanjiti šanse za oporavak.

Do septembra prošle godine, prema podacima do kojih je Gardijan došao putem zahtjeva za slobodno informisanje, oko 36.000 pregleda pacijenata oboljelih od raka odloženo je zbog štrajka ljekara od decembra 2022. godine.

Medicinske sestre, ekipe hitne pomoći i stariji ljekari ranije su postigli dogovor s vladom, a mladi ljekari i dalje štrajkuju, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.