Mladen Mikijelj

Zbog najavljene izraelske akcije: Oko 360.000 stanovnika Palestinaca pobjeglo iz Rafe

0

Oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobjeglo je iz grada Rafa na jugu te palestinske enklave otkako je Izrael prošle nedelje naredio evakuaciju iz jednog dijela grada, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRVA).

Istovremeno, ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas navelo je da je zdravstvenom sistemu prijeti kolaps „u roku od nekoliko sati“, nakon što su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza, prenosi „Tajms of Izrael“.

„Samo smo nekoliko sati udaljeni od kolapsa zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze zbog nedostatka potrebnog goriva za rad generatora u bolnicama, ambulantnim vozilima i za transport osoblja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izraelski ratni kabinet u četvrtak uveče izglasao odobrenje za „ograničeno proširenje“ vojne operacije u Rafi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su prošlog ponedeljka počele evakuaciju Palestinaca iz istočne periferije Rafe, prije nego što su izraelske snage ušle u tu oblast.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) saopštila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju u Rafi i Džabaliji, ali da bi brojke vjerovatno mogle biti i veće jer su to gusto naseljena područja.

Oko milion Palestinaca, koji su pobjegli od sukoba u drugim djelovima enklave, našlo je utočište u Rafi.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.