Zakazana, ali neizvjesna: Danas sjednica SB UN o bombardovanju SRJ

0

Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti (SB) UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koja je zakazana za danas, na inicijativu Rusije, i dalje je neizjvesno.

Sjednica je zakazana za 15 časova po njujorškom vremenu, ali će se o održavanju sjednice odlučivati neposredno uoči zakazanog termina.

Na sajtu SB UN navedeno je da je u 15 časova sednica SB, a da je prva tačka usvajanje dnevnog reda, a druga prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti.

U Njujork je tim povodom doputovao ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, a sjednici bi trebalo da prisustvuju i stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

Ministar Dačić ranije je izjavio da je Srbija spremna za sjednicu, bez obzira na poruke iz pojedinih zapadnih zemalja.

„Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno, jer sjednice vjerovatno neće biti. To znači da bi mogle da inciraju glasanje o proceduri“, rekao je ranije Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne ide na sjednicu da bude „arbitar u odnosu velikih sila“, već da govori o problemima, bombardovanju i agresiji kojom je porušen sistem Ujedinjenih nacija.

Dačić je tada rekao i da ne vjeruje da će kod država koje su izvršile bombardovanje proraditi griža savjesti ili da će one reći da su pogriješili, ali da je, kako je istakao, bitno da se čuje naša istina o svemu tome.

Sjednica SB UN bila je jedna od tema razgovora koji su u četvrtak u Moskvi imali Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ruska Državna duma prošle nedjelje je usvojila nacrt dokumenta kojim bi trebalo da se obrate UN, a u kojem je ocijenjeno da su NATO bombardovanjem SRJ stvorene pretpostavke za nove vojne akcije širom svijeta pod „maskom navodne borbe za vrijednosti slobode i demokratije“.

Tim dokumentom Rusija poziva UN da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv suverene Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima mijenjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u korist Zapada i da preduzmu mjere kako bi se zemlje članice NATO-a pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski izjavio je prošlog ponedjeljka da će na zahtjev Moskve 25. marta biti održana sednica SB povodom 25. godišnjice agresije NATO-a na SRJ. Tada je naveo da je zahtjev Rusije, kako se i moglo predvidjeti, naišao na burnu reakciju zapadnih zemalja, kojima je ta tema, kako je naveo, krajnje neprijatna.

„Oni bi, naravno, želeli da tu najvažniju krizu prepuste istoriji za formiranje modernog sistema međunarodnih političkih odnosa i ne samo da je ne pamte, već i na svaki mogući način iskrivljuju objektivne činjenice u vezi sa njom“, naveo je tada Poljanski.

Naglasio je da su „agresija NATO-a na Jugoslaviju i nezakonito odvajanje Kosova od nje zapravo slomili međunarodni sistem zasnovan na poštovanju Helsinškog završnog akta“ i dodao da su prvi put u modernoj poslijeratnoj istoriji Evrope nasilno narušene granice nezavisne države.

Prema riječima Poljanskog, bombardovanje SRJ „postalo je svojevrsna polazna tačka za krizu u odnosima između Rusije, koja nije prihvatila takvu samovolju, i Zapada koji ju je branio na sve moguće načine“.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Savjeta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. U NATO bombardovanju poginulo je više od 2.500 ljudi, uključujući 87 djece, a pričinjena je šteta od sto milijardi dolara.

 

(rt.rs)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.