Zahvaljujući Maji Vukićević, ponosna i suverena Crna Gora se bar na trenutak izvukla iz ralja DPS-ovog vizionarstva: Glas naroda prevagnuo nad ispunjavanjem tuđih geopolitičkih agendi

0

Članica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) koja predstavlja Crnu Goru, Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije, glasala je juče na sjednici u Parizu protiv članstva tzv. Kosova u Savjet Evrope.

Tim gestom je Vukićević je imala čast da bude jedini crnogorski političar koji je na međunarodnoj sceni jasno napravio otklon od pogubnog DPS-ovog spoljnopolitičkog kursa koji je u Vašingtonu preko Mila Đukanovića nametnut Crnoj Gori kao teg.

Posle toliko decenija na međunarodnoj areni konačno se začuo glas većinske, slobodarske i suverene Crne Gore koji je u potpunosti usklađen sa većinskim očekivanjima naroda koji po pitanju priznanja samoproglašene nezavisnosti lažne države Kosovo ima prilično jasan stav kojeg se crnogorski državnici i predstavnici pri međunarodnim institucijama nikada nisu pridržavali.

Koliko je crnogorski državni vrh bio podređen u spoljnopolitičkom djelovanju možda najbolje pokazuje izjava nekadašnjeg premijera Duška Markovića u intervjuu za RTK početkom februara 2018.  uoči posjete Prištini.

Tada nam je Marković otkrio na koji je način su DPS i sateliti 2008. godine radili protiv interesa svog naroda kada su priznavali tobožnju nezavisnost tzv. Kosova.

– Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa dio današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu regiona – poručio je Marković.

Zahvaljujući Maji Vukićević, prekjuče je, bar na trenutak, Crna Gora djelovala kao nezavisna i suverena država koja se otrgla iz vizionarstva interesne grupacije čije su vizije punih 30 godina pljačkale građane ove države, uz prećutnu saglasnost međunarodnih mentora.

Poslanica DNP-a je glasanjem protiv predloga da se omogući ulazak u Savjet Evrope terorističkoj tvorevini nastaloj na prolivenoj srpskoj krvi i srišenim manastirima i crkavama, pokazala da istina i pravdoljubivost u crnogorskoj politici još nisu u potpunosti ustuknuli pred slijepom i bezobzirnom podaništvu geopolitčkim interesima koje su zapadne sila nametnule na ovim prostorima, a koje u Crnoj Gori propagiraju gotovo sve partije, mediji i civilni sektor.

Možda će Maja Vukićević i platiti političku cijenu zbog iskazane principijelnosti i lojalnosti većinskoj volji svog naroda, međutim, njeno argumentovano djelovanje u Parizu daće nemjerljiv doprinos u borbi protiv dominacije autokolonijalne svijesti koja je okupala crnogorsku političku scenu i kojoj se mora stati na kraj u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.