Zaharova: Zapad riješava probleme u uskom krugu, a onda ih nameće ostalima

0

Zapadni partneri planiraju da razgovaraju o globalnim problemima sa kojima se čovječanstvo suočava u „suženom formatu“, a nisu čak ni razmatrali mogućnost da Rusija učestvuje na plenarnoj sjednici Minhenske konferencije o bezbjednosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, s obzirom na pitanja koja su bila na dnevnom redu, među kojima su globalne teme poput „problema svjetskog razvoja“, „problema klimatskih promjena“, „borba sa pandemijom virusa korona“, izaziva nedoumicu sastav učesnika na tom događaju.

„U stvari, planirano je da se o problemima sa kojima se suočava cijelo čovječanstvo, razgovara u veoma ‘suženom’ formatu. Organizatori su na diskusiju pozvali rukovodstvo SAD i EU, kao i generalnog sekretara UN i generalnog direktora SZO. Nije bilo ni govora da u tome učestvuju i druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu“, konstatovala je portparolka.

Naprotiv, o njima se razgovarano kao o prijetnjama i suparnicima protiv kojih se treba boriti, dodaje Zaharova.

“Ponovo moramo primjetiti želju zapadnih partnera, koja je ojačala poslednjih godina, da riješavaju probleme u uskom krugu, da promovišu rješenja koja njima odgovaraju, a koja će se kasnije nametati ostalim članovima međunarodne zajednice kroz prizmu ‘svjetskog poretka zasnovanog na pravilima'“, dodala je Zaharova, naglasivši da Moskva ne deli takav pristup i poziva na široku međunarodnu saradnju.

Podsjetimo, juče je održana specijalna onlajn-sjednica Minhenske konferencije o bezbjednosti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Evropa i Sjedinjene Američke Države zajedno treba da štite postojeći svjetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“.

Američki predsjednik Džo Bajden optužio je, nastupajući na Minhenskoj konferenciji, optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlantskim odnosima SAD i njenih saveznika.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.