Zaharova upozorava Zapad: Igrate se sa vatrom, Rusija će odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju

0

Rusija upozorava SAD i EU, kao i Kijev koji oni kontrolišu, da se igraju vatrom u vezi sa terorističkim napadima ukrajinske vojske i da će Rusija odgovoriti, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da je režim u Kijevu u četvrtak i danas pokrenuo još jedan masovni napad bespilotnim letelicama i pomorskim dronovima na Krim, Krasnodarski kraj i druge ruske regione i da Rusija povodom tih napada još jednom upozorava Zapad da se igra vatrom i da će Rusija odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju.

Zaharova ističe da je očigledno da iza tih „varvarskih napada” zapadnim oružjem stoje SAD i Velika Britanija koje, kako je navela, upravljaju ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenio je Tas, javlja Tanjug.

„Oni ne samo da ga snabdjevaju raketama i teškim naoružanjem sve većeg dometa, već i daju zeleno svijetlo za njihovu upotrebu protiv Rusije, doprinoseći na taj način daljoj eskalaciji sukoba”, navela je Zaharova.

Ona je, povodom odluke estonskog parlamenta da podrži inicijativu za zaplijenu ruske imovine koju je Talin zamrzao u korist Ukrajine, rekla da će Rusija sve nezakonite radnje zaplijene svoje imovine klasifikovati kao direktnu pljačku i kršenje odredbi međunarodnog prava.

„Neprijateljske akcije baltičkih država prema našoj zemlji nisu nešto novo i teško da smo iznenađeni. Po pravilu, baltičke države koriste kao poligon za testiranje neke vrste antiruskih ideja. Što se tiče inicijative estonskog parlamenta, potvrđujemo stav da sve nezakonite radnje zaplijene ruske imovine kvalifikujemo kao direktnu pljačku, kršenje odredbi međunarodnog prava”, istakla je Zaharova.

Kako je navela, ako ova zakonodavna inicijativa stupi na snagu, Estonci će, u stvari, stvoriti istorijski presedan: uništiće jedan od vekovnih temelja postojanja zapadnog društva – princip o nepovredivosti privatne svojine.

„Pored toga, u izjavi prvog zamjenika generalnog direktora MMF-a Gite Gopinat od 7. maja se navodi da bi planovi Zapada da koristi sredstva Ruske Federacije mogli da potkopaju globalni monetarni i finansijski sistem”, zaključila je Zaharova.

Istovremeno, ona je skrenula pažnju na činjenicu da su tokom sadašnje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini dvije zemlje u zajedničkom saopštenju oštro osudile „inicijative za zaplijenu imovine i imovine stranih država” i ukazala na pravo takvih država da preduzmu uzvratne mjere u skladu sa međunarodnim pravnim normama.

„Rusija će se neizostavno rukovoditi ovim neotuđivim pravom”, poručila je Zaharova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.