Mladen Mikijelj

Zaharova: Ratku Mladiću koji se nalazi u pritvoru u Hagu ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć

0
Srpskom generalnu Ratku Mladiću koji se nalazi u pritvoru u Hagu ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, kazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i povezala to sa kontinuiranom politikom Kolektivnog zapada koji kažnjava Srbe. 

„Uprkos činjenici da se srpskom generalu Ratku Mladiću pogoršalo zdravstveno stanje, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, poput ozloglašenog MKSJ (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju), nastavlja da zanemaruje njegova osnovna prava, među kojima je pravo na adekvatnu medicinsku njegu“, rekla je Zaharova na brifingu.

Prema njenim riječima, advokati i članovi porodice srpskog generala Ratka Mladića vode stalnu borbu za očuvanje njegovog života i zdravlja.

„Već nekoliko godina se pravnim zastupnicima generala ne daju potpune i adekvatne medicinske informacije o njegovom zdravstvenom stanju, a nezavisnim ljekarima ne dozvoljavaju da ga pregledaju“, kazala je Zaharova.

Pritom, dodaje, odbijaju da ga privremeno puste na slobodu iz humanitarnih razloga, uprkos spremnosti Srbije da prihvati Ratka Mladića.

Sve ovo svjedoči o kontinuiranoj politici „nanošenja patnje Srbima“, koje je Kolektivni zapad označio kao jedine krivce za građanski rat na teritoriji bivše Jugoslavije, objasnila je Zaharova.

Kolektivni zapad nastavlja da kažnjava Srbe, zaključila je Zaharova.

Rusija poziva Rezidualni mehanizam da oslobodi Ratka Mladića iz humanitarnih razloga i podsjeća da ova struktura snosi punu odgovornost za probleme sa njegovim zdravljem.

Pritom, nije samo tzv. Kosovo sprovodilo eksperimente na živim ljudima – uzimalo organe i bavilo se nelegalnom transplantacijom – to se radilo i u interesu Zapada i zapadnih klinika, finansijskih struktura koje od toga žive, predstavnika političkog establišmenta Zapada, dodala je Zaharova.

„Svi oni, ne samo da nisu odgovarali ili kažnjeni, već su bili prekriveni svim mogućim sredstvima zapadne političke mašine“, dodala je Zaharova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.