Zaharova: Prije formiranja vojske EU, naučiti rješavati pitanje izbjeglica i migranata

0

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani prije nego što iznese zamisao o stvaranju vojske EU za održanje mira, prvo treba da nauči kako humano rješavati pitanja izbjeglica i migranata, kao i zaštite granice Unije, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tajani je prethodno izjavio da EU treba da formira sopstvenu vojsku koja bi mogla da ima ulogu u mirovnim misijama i sprečavanju sukoba.

– Vojska EU? Možda prvo treba da počnemo da razvijamo sopstvenu vakcinu protiv kovida? Ili da nauči da na human način i u skladu sa međunarodnim obavezama, štiti granice EU? Riješi pitanje izbjeglica i migranata? I tek onda treba da se formira vojska – naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, prije formiranja jedinstvene armije, bilo bi dobro shvatiti na koju vrstu goriva će se kretati ili letjeti.

Zaharova je istakla da će „američki predsjednik doći u Brisel i najaviće rast cijena goriva, ukoliko armija EU ne napadne one na koje on pokaže“.

Tajani je za italijanski list „La stampa“ izjavio da bliža evropska saradnja u sektoru odbrane predstavlja prioritet za stranku Forca Italija, na čijem je čelu.

– Ukoliko želimo mirovne snage u svijetu, potrebna nam je evropska vojska. Ovo je osnovni preduslov da bi imali efikasnu evropsku spoljnu politiku – smatra Tajani.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.