Zaharova o mogućem nuklearnom oružiju u Poljskoj: Odgovarajući objekti odmah će se pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje

0

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će se, u slučaju da se na teritoriji Poljske pojavi američko nuklearno oružje, odgovarajući objekti odmah pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje ako dođe do direktnog vojnog sukoba sa NATO-om.
„Ovakve provokativne izjave poljskog rukovodstva nisu nove“, rekla je Zaharova.
„Poljske vlasti već odavno ne kriju svoje ambicije u pogledu toga kako da se što više ‘približe’ američkom nuklearnom oružju stacioniranom u Evropi i aktivno ga upletu u svoju duboko neprijateljsku politiku prema Rusiji“, rekla je ona.
Prema rečima Zaharove, „Poljskoj očigledno nije dovoljno to što je već članica NATO-a koji se samovoljno pozicionira kao ‘nuklearni savez’“.
„Štaviše, Varšava intenzivno učestvuje u razvoju takozvanih zajedničkih nuklearnih misija Sjevernoatlantskog bloka kao država koja pruža direktnu podršku takvim operacijama“, istakla je ona.
„Sve ovo zajedno dovodi do toga da se u našem sopstvenom vojnom planiranju prema Poljskoj odnosimo sa posebnom pažnjom i u skladu sa prijetnjama koje se javljaju Rusiji uz učešće ove zemlje“, objasnila je diplomata.
Prema njenim riječima, „poljski faktor smo, naravno, uzimali u obzir i mi i naši bjeloruski prijatelji“ u procesu preduzimanja dodatnih mjera za jačanje bezbednosti Savezne države.
„Međutim, čini se da Varšava manijakalno nastoji da privuče još veću pažnju vojnih planera u ruskom Generalštabu. Nije teško pretpostaviti da će se u slučaju pojave američkog nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji odgovarajući objekti odmah dodati na spisak legitimnih ciljeva za uništenje u situaciji direktnog vojnog sukoba sa NATO-om“, zaključila je Zaharova.
Ranije je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Fakt“ rekao da su poljske vlasti spremne da razmeste američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

(Sputnik.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.