Zaharova: „Evromajdan“ doveo Ukrajinu na ivicu propasti

0

Događaji oko „Evromajdana“ u Ukrajini nisu zemlju približili demokratiji i progresu, jer su država i njeni građani dovedeni do ivice propasti, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je navela da su u realnosti to bili dobro izrežirani i plaćeni spolja masovni neredi u cilju svrgavanj zakonske vlasti.

„Evromajdan“ je doveo do dubokog raskola u društvu, represija i borbe protiv neistomišljenika, pomame nacionalizma i neonacizma, pravnog haosa i nihilizma, borbe protiv ruskog jezika i istorije i potpune degradacije socijalno-ekonomske situacije u zemlji“, rekla je Zaharova.

Istakla je da su neonacisti i te političke snage koje su ih podržavale izvršile državni puč i situaciju satjerale u ćorsokak, ostavljajući zemlju i njene građane na ivicu provalije.

Po njenim rečima, ukrajinski neonacisti ne prekidaju da iz zapadnog oružja granatiraju civile u ruskim regionima.

Zaharova je navela da je prošle nedelje ukrajinski predsJednik Vladimir Zelenski, tradicionalno obilazeći evropske prIJestonice sa ispruženom rukom, potpisao „sporazume o saradnji u sferi bezbJednosti“ sa Njemačkom i Francuskom, slične onim sporazumima koji su potpisani u januaru između Kijeva i Londona.

Istakla je da je cijena zapadnih „garancija“ prema Ukrajini dobro poznata.

U februaru 2014. godine su Berlin, Pariz i Varšava „garantovali“ da će Viktor Janukovič i njegovi opozicionari realizovati sporazum, ali oni ništa nisu uradili kako bi se on realizovao.

Zaharova je podsjetila da su u februaru 2015. godine Njemačka i Francuska preuzeli ulogu „garanta“ minskog „kompleksa mjera“, sahranile su ih sa Kijevom i tako prevarile svjetsku javnost.

Zaključila je da Zapad kijevskom režimu „nudi šargarepu“, a cilj im je da pretvore Ukrajinu u koloniju bez prava i koriste je kao instrument protiv Rusije i dodala da njihove „garancije“ ništa ne vrijede.

Prije deset godina, u februaru 2014. godine, u Ukrajini se završio „Evromajdan“ i ovih dana se obilježava godišnjica protivustavnog oružanog državnog udara u Kijevu.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.