Za Milovog tajkuna para ima: Bokanu i Voliju država sipa milione!

Za Milovog tajkuna para ima: Bokanu i Voliju država sipa milione!

Investiciono-razvojni fond (IRF) kredite u najvećem iznosu odobrio je vlasnicima firmi bliskih predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. To se jasno vidi iz Izvještaja za 2017. i 2018. godinu.

Najveće kredite u iznosima preko milion evra dobile su firme „Voli”, „Carine”, „Cijevna Komerc”, ali i firma nekadašnjeg lidera URA-e a danas investitora Žarka Rakčevića „Vila Olive“ koja će, ako bude usvojena ponuda, postati većinski vlasnik Instituta „Simo Milošević“ u Igalu.

Tako je 2017. godine „Voli trejd“ D.O.O. Podgorica, čiji je vlasnik Dragan Bokan, dobio kredit od 4 miliona evra za izgradnju hipermarketa Naš diskont 40. Sledeće 2018. odobren mu je kredit u visini od 1,2 miliona evra za kupovinu poslovnog prostora.

Odobren kredit „Voliju“ od strane IRF za 2017. godonu u iznosu od 4 miliona evra od ukupno 110,966 miliona, kako je prikazano u dnu tabele

Lanac supermarketa „Laković“, u vlasništvu Komnena Lakovića dobio je 2017. godine kredit na ime trajnih obrtnih sredstava u iznosu od milion evra i 4 miliona za otvaranje Tržnog centra Sutorina, dok mu je 2018. godine odobren kredit od čak 5,4 miliona evra za otvaranje hipermarketa u Baru, a odobreno mu je na ime trajnih obrtnih sredstava 3 miliona evra. Takođe, na ime obrtnih sredstava dobijeno je još 900000 evra.

Odobrenje kredita „HD Laković“ za 2017. godinu
Podsjetimo da su Demokrate još 2017. optužili IRF i „HD Laković“ i „Solo“ za mafijaško udruživanje.

„Investiciono-razvojni fond (IRF), preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira – ‘Solo’, i HD ‘Laković’ učestvovali su u višemilionskoj prevari izvedenoj na štetu građana i države“, tvrdili su iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate su tvrdile da je preduzeće „Solo“ ispostavljalo „Lakoviću“ fiktivne račune sa čak deset puta, većim iznosima od vrijednosti stvarno izvršenih usluga. Nakon toga „Laković“ je sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji kojim je IRF pruzimao obavezu da isplaćuje dugovanja HD „Laković“. Sve ovo vršeno je preko Prve banke u vlasništvu brata predsjednika Crne Gore Aca Đukanovića.

Firmi „Carine“ u vlasništvu Čedomira Popovića, 2017. godine odobren je kredit u visini od 3 miliona evra na ime Komleks hotela Park, a 2018. godine vrtoglavih 9 miliona evra na ime Hotela u Kumboru, zatim još 2 miliona evra na ime „rekonstrukcije postojećeg objekta mješovite i centralne namjene u hotel sa 4 zvjezdice.

Firmi „Ljetopis“ čiji je vlasnik član Glavnog odbora DPS-a Borislav Mijović odboreno je od strane IRF 1,7 miliona evra kredita na ime „investiranja u opremanje i adaptaciju novog kondo hotela sa depadansom ‘Melia’ u Petrovcu“. Radi se o direktnom kreditu.

„Primorju AD Tivat“ čiji je direktor predsjednik budvanskog DPS-a Predrag Jelušić, 2018. godine IRF odobrio je kredit u visini od 2,2 miliona evra na ime refinansiranja.

Firmi „Čelebić“, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić blizak poslovni partner Mila Đukanovića, odobren je 2018. godine kredit od 3,6 miliona evra na ime „investiranja u izgradnju internata – Studentskog doma/Hostela u Donjoj Gorici u Podgorici“.

Podsjetimo, ova kompanija je sredinom te iste godine i zvanično na svoje ime uknjižila preko 165 hiljada kvadrata državnog građevinskog zemljišta u Donjoj Gorici. Time joj je omogućeno sticanje vrijedne imovine bez raspisivanja javnog tendera.

„Cijevni komerc“ u vlasništvu Danila Petrovića odboren je 2018. kredit od 3,1 milion evra za refinansiranje. Petrović svoje poslovne prostore izdaje Agenciji za zaštitu ličnih podataka, od čega mjesečno zarađuje 8,7 hiljada evra, odnosno 104,3 hiljade godišnje.

Na kraju, tu je i firma „Vila Olive“ u vlasništvu Žarka Rakčevića, kojoj je 2017. godine na ime Hotela Riviera Herceg Novi odobren kredit od 5 miliona evra.

(IN4S)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *